Чоловічі пироги: як приготувати смачну несолодку випічку

01.03.2017
Чоловічі пироги: як приготувати смачну несолодку випічку

Пиріг із капустою — і смачно, і корисно.

Це у нас так: жіноча частина родини полюбляє (причому дуже) солодку випічку, а чоловіча — солону.
 
Хоча частенько було так, що чоловіки ще швидше могли впоратися з добрим полумиском духмяних яблучних пиріжків з корицею і, позичивши в Сірка очі, виправдовуватися, що не вгледіли, як «воно з’їлося».
 
Жінки, якщо щиро, також, бувало, пиріг із капустою і грибами — на все деко — споживали ще гарячим і «до дна», при цьому і «до» і «після» уголос прощаючись з талією.
 
Тому поділ пирогів на чоловічі й жіночі — дуже умовний, але оскільки жінки простіше сприймають піст, потрібно подбати про чоловіків, тобто пекти пісні пиріжки з так само пісною солоною начинкою. 
 
Є дуже хороший рецепт пісного дріжджового тіста, без яєць, але дуже ніжного і пухкого. Пиріжки з ним розмітаються за «класичною схемою», тобто як гарячі пиріжки.
 
Вони кілька днів не черствіють, залишаються пишними і м’якими. 
 
Потрібно: 4 склянки борошна, половина склянки теплого молока, 8 г сухих дріжджів (або 25 г свіжих), 150 г пісного майонезу або олії, 3 чайні ложки цукру, дрібка солі, половина склянки води.
Для початку приготувати опару.
 
Змішати в мисці тепле молоко і теплу воду, додати дріжджі, цукор і 4 столові ложки борошна, перемішати до повного розчинення дріжджів. Накрити плівкою і залишити в теплому місці на 30 хвилин для підняття «шапочки».
 
Потiм зняти плівку, опара повинна збільшитися в кілька разів.
 
Додати майонез чи олію і частинами — просіяне борошно.
 
Замісити м’яке еластичне тісто, накрити плівкою і прибрати в тепло не менш ніж на 5 годин.
 
Зрештою викласти його на стіл, добре обім’яти, випустивши все повітря. І приступати до ліплення пирогів. 
 
Яка начинка — вирішувати вам: тушкована капуста з грибами, товчена картопля зі смаженою цибулею, гриби з гречкою, рис iз кропом і зеленою цибулею, горохове пюре з часником, відварена квасоля з тушкованими помідором і перцем — навіть у піст треба давати волю фантазії. 
 
Якщо вирішили спекти чималий апетитний пиріг з капустою і картоплею,треба відварити картоплю, перемолоти її, капусту також відварити, потовкти або дрібно посікти.
 
Капусту трошки підсмажити на пательні, щоб вийшла волога, додати смажену цибулю, перемішати. Усе додати до картоплі, посолити, поперчити й добре вимішати.
 
Тісто розділити на дві або чотири частини — залежно від того, скільки пирогів хочете пекти.
 
Розкачати одну частину тіста, викласти в змащене деко так, щоб були прикриті бічні стінки, викласти начинку.
 
Зверху прикрити розкачаною другою частиною тіста. Залишити на 10-15 хвилин у теплому місці. Потім зверху помастити заваркою з чорного чаю і посипати кмином.
 
Випікати в гарячій духовці 30 хвилин, щоб шкірка зверху зарум’янилася.
 
Готовий пиріг витягнути й накрити рушником.
 
 
Залишається найприємніше: різати на шматочки і пригощати рідних і друзів.