Смачний піст: топ рецептів перших страв

01.03.2017
Смачний піст: топ рецептів перших страв

Суп наситить і зігріє.

Уже не раз серед порад, які пропонують модні нині коучі-порадники, надибую один iз кількох обов’язкових пунктів гарного самопочуття і стрункої фігури: полюбіть супи.

Ну мені, приміром, цього і радити не потрібно, бо люблю їх ще з дитин­ства. Мама називала їх юшками і, чергуючи з обов’язковим і улюбленим усіма борщем, готувала свіженьку на обід: тарілка запашної юшечки з кольоровими інгредієнтами — зеленню, морквою, червоним і помаранчевим шматочками перцю — миттю зігрівала, насичувала і створювала барвистий весняний настрій. 

Якщо ви ще не фан першої страви, це — лише справа часу, бо ви поки що вчитеся готувати.

А навіть пісна юшка, яка проситься на наші столи у Великий піст, може бути не просто смачною, а дуже смачною. 

Із буряком і грибами

Бурякову юшку з грибами дехто називає легким борщиком і правильно робить.
 
Якщо замінити сметану на нежирний йогурт або виключити її на час посту в компанії з яйцем, будете готувати її часто і натхненно, варто лише раз скуштувати. 
 
Треба буде 4 картоплини, буряк, морквина, цибулина, помідор (чи столова ложка томатної пасти), 300 г печериць, зелень, яйце, сметана, сіль за смаком. 
 
Почищену картоплю порізати невеликими кубиками. Помідор обдати окропом, зняти шкірку, порізати невеликими шматочками.
 
Моркву і червоний буряк почистити і натерти на крупній тертці, печериці порізати пластинками.
 
У каструлю налити води і поставити на вогонь, довести до кипіння і покласти картоплю.
 
Варити 5 хвилин, після чого додати червоний буряк і моркву, варити 10 хвилин (якщо відразу з буряком додати чайну ложку яблучного оцту чи лимонного соку, тоді буряк не втратить свій колір).
 
Наприкінці в каструлю покласти печериці, перемішати і варити ще 5 хвилин, посолити і поперчити. Юшечці треба настоюватися з півгодини. 
 
Зварити яйце і перед подачею порізати в тарілку (після посту), додати сметану (також після посту) і посипати порізаною зеленню.
 
Такий же весняний настрій створить кольоровий суп з брюссельської капусти і перцю.
 
Потрібно 2 літри овочевого (коли нема посту — м’ясного) бульйону чи води, півкілограма картоплі, морквина, цибулина, 200 г брюссельської капусти, 4 зубчики часнику, стручок болгарського перцю (червоний), кріп, лавровий листок, сіль, перець, олія для смаження, сметана (замінити йогуртом чи без неї).
 
Брюссельську капусту промити, покласти в киплячу воду на 2 хвилини і відкинути на друшляк, картоплю нарізати кубиками, перець — соломкою. 
 
У киплячий бульйон покласти картоплю, перець, брюссельську капусту. Довести до кипіння, посолити і варити 15 хвилин.
 
Цибулю подрібнити на кубики, моркву натерти на крупній тертці, обсмажити їх на олії до зарум’янення. Додати цю засмажку в каструлю. Проварити ще 10 хвилин.
 
Вичавити часник, додати лавровий лист, відставити з вогню, накрити кришкою і дати настоятися кілька хвилин.
 
Подавати з подрібненою зеленню і, якщо бажаєте, зі сметаною. 
 
А ця юшка — із сочевицею — чудове джерело білків і вітамінів у пору початку весни.
 
Інгредієнти: дві третини склянки сочевиці, цибулина, 2 морквини, стручок перцю (жовтий), третина кореня селери (середнього), половина кореня петрушки (також середнього), 4 столові ложки олії (будь-якої), 2 морквини, маленький корінь пастернаку, 3 картоплини, 2 зубчики часнику, дрібка меленого коріандру, зелень, сіль і перець за смаком. 
 
Подрібнити овочі й злегка обсмажити на олії. Сочевицю і картоплю поставити варитися на овочевому бульйоні до готовності картоплі.
 
Додати смажені овочі, проварити 2 хвилини і додати зелень та часник. Смакуватиме з житніми грінками. 

Капуста з грибами

Переконувати когось приготувати капусняк з грибами нема сенсу, бо мало хто його не любить.
 
Для приготування потрібно півлітра квашеної капусти, морквина, корінь петрушки, 20 г сушених грибів, кмин, 2 столові ложки олії, цибулина, сіль, перець.
 
Сушені гриби добре помити й замочити на годину-дві (воду, в якій гриби мокли, не виливати).
 
В окріп покласти нарізані гриби, додати воду з грибів і варити їх до готовності. Потім додати нарізані моркву й петрушку (за бажання, можна їх перед тим потушкувати на олії).
 
Квашену капусту, якщо занадто кисла, промити холодною водою, посікти й додати до овочів.
 
Заправити підсмаженою на олії цибулькою, посолити, поперчити, додати чверть чайної ложечки кмину.
 
Так само не потребує коментарів і вражень карпатська юшка, як, утім, узагалі надзвичайно смачна карпатська кухня.
 
Також треба буде 30 г сушених грибів, морквина, чверть невеликої селери, корінь петрушки, цибулина, олія, сіль, перець, зелень петрушки.
 
Сушені гриби добре промити й замочити на 1-2 години. У цій же воді їх потім варити.
 
Зварені гриби відцідити (юшку не виливати!), нарізати соломкою й підсмажити з цибулькою на олії. В окріп покласти нарізані моркву, петрушку, селеру й варити до готовності.
 
Додати підсмажені гриби, юшку, в якій вони варилися. Посолити, поперчити. Також із грінками — не відірвеш за вуха. 
 
Тема грибів і супу буде не зовсім розкрита без перлового з грибами. Багато хто саме з цим супом полюбив усе, що готується з перлової крупи.
 
Потрібно: 100 г сушених грибів, половина склянки перлової крупи, 4 картоплини, цибулина, морквина, спеції, зелень і олія для смаження. 
 
Промийте перлову кру­пу проточною водою.  Краще цю процедуру проробити кілька разів, для більшої ефективності.
 
Доведіть до кипіння будь-який овочевий бульйон або воду разом із порізаною на кубики картоплею. Додайте перловку, зменшіть вогонь до мінімуму і варіть 40 хвилин.
 
Пильнуйте, щоб перловка не вийшла недовареною або навпаки — перевареною.
 
Розігрійте олію на середньому вогні у великій сковороді. Додайте відмочені і промиті гриби.
 
Готуйте близько восьми хвилин, поки вони не стануть золотистими, після чого вийміть їх з пательні. В олії, що залишилася від грибів, обсмажте моркву і цибулю на середньому вогні.
 
Накрийте кришкою і готуйте ще близько трьох хвилин, іноді помішуючи.  З’єднайте засмажку з моркви і цибулі та гриби з перловкою та картоплею. Додайте лавровий лист і трохи посоліть.
 
Зменшіть вогонь, накрийте каструлю кришкою і варіть на повільному вогні суп протягом двадцяти хвилин або поки морква не стане ніжною,  при цьому періодично помішуючи. Подавайте із зеленню. 
 
Суп з гарбузовими кубиками подобається дітям, принаймні мої племінниці не лінуються старанно кришити гарбуз і дружно дмухають на суп, ще гарячий, щоб швидше почати уплітати.
 
Інгредієнти: 4 картоплини, по 300 г гарбуза і пече­риць, помідор або столова ложка томатної пасти, корінь петрушки, цибулина, 4 столові ложки олії, 2 літри води, сіль, перець за смаком, зелень. 
 
Гриби та цибулю нарізаємо невеликими шматочками, подрібнюємо корінь петрушки, перемішуємо та пасеруємо суміш на олії.
 
Картоплю та гарбуз, порізані на брусочки, заливаємо гарячою водою та варимо 10 хвилин.
 
Додаємо овочі, порізані помідори (якщо замість помідорів брати томатну пасту, її також треба пасерувати разом iз грибами, цибулею та петрушкою), сіль, перець, варимо до готовності.
 
І навіть якщо не маєте власного городу, якщо ви — міський житель, виростіть на підвіконнику зелень для приправи.
 
Це робиться нескладно, зате перша весняна зелень, вирощена власноруч, подарує приємний весняний настрій вам і рідним, навіть коли за вікном усе-таки ще зимно і засніжено. Смакуйте по-весняному!