Якби так знімали соціальну рекламу про знедолених дітей: рецензія на австралійську стрічку «Лев»

01.03.2017
Поки дивишся австралійську пригодницьку мелодраму «Лев», кілька разів проскакує думка: якби ж такими були соціальні реклами про знедолених дітей та людську байдужість!
 
У фільмі йдеться про маленького індійського хлопчика Сару, ім’я якого означає «Лев», який випадково сів на потяг і загубив свою маму.
 
Коли дізнаєшся, що режисер Гарт Девіс — номінант премії Гільдії режисерів як кращий режисер реклами, а його остання реклама завоювала «Золотого лева» на  Каннському  фестивалі та золото Лондонської міжнародної премії, все стає на свої місця.
 
«Лев» — яскравий приклад того, яка неймовірна картина може вийти, якщо зніматиме її  фахівець із реклами.
 
За сюжетом Сару, який не розуміє чужої мови та не пам’ятає, як називається його рідне місто, спершу звертається до людей, намагається просити про допомогу, потім починає жебракувати.
 
Проходить багато днів до того, коли до п’ятирічної дитини, яка сама гуляє вулицями, озивається перша людина.
 
Врешті Сару потрапляє до притулку, звідки його усиновлює подружжя з Австралії. Вирісши, герой починає шукати свій рідний дім та близьких, використовуючи сучасну програму геолокацій Google Earth. 
 
Стрічка вийшла настільки яскравою і соковитою,  що її можна було б розрізати на невеличкі частини, які стали би чудовими роликами, адже мають власне значення та художню форму.
 
Так, неграмотна мати Сару, робота якої — носити каміння — зріз повсякденного життя безлічі жінок Індії.
 
Як і нестримне бажання хлопчика працювати, яке змушує його підіймати велосипед, щоб лише переконати старшого брата взяти його з собою на нічну роботу, свідчить про реалії багатьох індійських дітей.
 
Одну справжню дитину цей фільм точно зробив щасливішою. Маленького Сару грає вихованець школи у Мумбаї для дітей з особливими потребами.
 
Це перша робота в кіно Санні Павара, після якої його запросили в картину Love Sonia з Демі Мур. 
 
Дорослого Сару грає Дев Патель, відомий за стрічкою Денні Бойла «Мільйонер iз нетрiв».
 
До речі, ці два фільми схожі не лише Індією, а й загальним колоритом і важливістю реального соціального контексту.
 
Дівчину дорослого Сару в фільмі грає акторка зi жвавим талантом — Руні Мара, яка грала у стрічці «Дівчина з татуюванням дракона».
 
В житті вона — засновниця некомерційної організації, котра опікується медичною допомогою сиротам, які живуть у нетрях Кенії.
 
Нових батьків Сару грають Ніколь Кідман та Девід Уенем, який зіграв у трилогії «Володар перснів».
 
Цікаво, що фільм заснований на реальній історії Сару Брієрлі, описаній у його автобіографії «Довга дорога додому». Компанії, які спродюсували фільм «Лев», заснували благодійний фонд #LionHeart, який разом із The Charity Network допомагатиме бездомним дітям, які мешкають в Індії.
 
Здається, відчуття схожості не підвело — пригодницька мелодрама таки стане хорошою соціальною рекламою.
 
Фільм «Лев» претендував на премію «Оскар» у шести номінаціях — за найкращий фільм, адаптований сценарій, роботу оператора, саундтрек, актора і актрису другого плану.
 
На рахунку картини також премії BAFTA за найкращого актора другого плану і адаптований сценарій.
 
Завдяки компанії «Артхаус Трафік» український глядач зможе побачити фільм в українському перекладі або iз субтитрами вже з 2 березня.