Озимину підкорегують ярі

28.02.2017
Озимину підкорегують ярі

На весну майже п'ята частина озимини вийшла у слабкому та зрідженому стані. Сівбу ярих культур українські аграрії хочуть почати якомога раніше, щоб мати час підкорегувати структуру наявних посівів.

Залежно від погодних умов, південні регіони днями почнуть засівати поля ярими культурами. Як інформує прес-служби Мінагрополітики, загалом по країні ярі зернові заплановано посіяти на площі 7,2 мільйона гектарів, у тому числі ранні — на 2,4 мільйона гектарів. Сумарна посівна площа під урожаєм-2017 очікується на рівні попереднього року: у межах 26,8 мільйона гектарів. З них зерновими культурами засіють майже 14,5 мільйона гектарів, на більшій частині (54 відсотка) посівних площ. Такий баланс відповідає оптимальному співвідношенню культур у сівозмінах.
За попередніми даними, найвагоміша частка в прогнозованій структурі посівних площ припаде на пшеницю (23,6 відсотка), соняшник — (20), кукурудзу на зерно (16,4), ячмінь (9,7) та сою (7,2 відсотка). Залежно від умов весняного виходу озимих культур структура зернового клину під урожай 2017 року корегуватиметься за рахунок оптимізації площ ярих зернових, зокрема, кукурудзи на зерно та пізніх круп’яних культур.
У період весняно-літніх польових робіт нинішнього року передбачено використати 958 тисяч тонн поживних речовин міндобрив. Станом на 24 лютого аграрії придбали 723 тисяч тонн поживних речовин мінеральних добрив, або 75 відсотків від заявленого обсягу. Минулого року мали 714 тисяч тонн.
Потреба у засобах захисту рослин на період нинішніх весняно-літніх робіт становить близько 28,6 тисячi тонн проти 27,8 тисяч тонн у минулому році. З цієї кількості гербіцидів потрібно буде 18,9 тисячi тонн. За оперативною інформацією Держспоживслужби, вже закуплено половину від необхідного, в тім числі 10 тисяч тонн гербіцидів.
Потреба сільгосптоваровиробників у пальному цьогоріч становить близько 1,4 мільйона тонн дизпалива та 323 тисячi тонн бензину. У тому числі на проведення весняно-польо­вих робіт — 401 тисяча тонн дизпалива та 95 тисяч тонн бензину. Під кінець лютого було придбано 274 тисячi тонн дизпалива та 65 тисяч тонн бензину, що становить відповідно 68 та 69 відсотків до потреби на період проведення весняно-польових робіт.