У Харкові вшанували вбитих терористами учасників мирної ходи в лютому 2015 року

24.02.2017
У Харкові вшанували вбитих терористами учасників мирної ходи в лютому 2015 року

На місці трагедії у Харкові недавно встановили пам’ятник.

Уже традиційно в Харкові вшанували пам’ять чотирьох патріотів, які в лютому 2015 року загинули від рук сепаратистів під час мирної ходи на честь річниці Революції гідності. Двом із них було лише 15 і 18 років. Ще 9 осiб потрапили до лікарні з пораненнями різного ступеня тяжкості. 
 
На місці трагедії недавно встановили пам’ятник, біля якого й про­й­шла цьогорічна жалобна акція. Її учасники вкотре констатували той факт, що троє підозрюваних, які були затримані через кілька днів після підриву протипіхотної міни, й досі не потрапили до в’язниці. Недавно суд продовжив їм термін перебування в СІЗО на чергові два місяцi, але до вироку ще далеко. 
 
      Обвинувачені спочатку повністю визнали свою провину, але потім відмовилися від власних свідчень, поскаржившись на тиск iз боку слідства. Втім родичі загиблих упевнені, що в такий спосіб вони затягують розгляд справи, оскільки прокуратура, найвірогідніше, проситиме для них довічного терміну.
 
«Карети «швидких», погане самопочуття, необхідність подати чергове клопотання — це вже типові причини затягування справи, — пояснив поведінку затриманих представник потерпілої сторони Олег Головко. — Ми уже послухали лекцію про Піночета, фашизм, нацизм — усе, що завгодно, окрім показів по суті справи».
 
Із тим, що слідство затягується умисно, згоден і прокурор області Юрій Данильченко. Він констатує: «На сьогодні понад 60 засідань відбулося. Третину з них було зірвано з вини захисту обвинувачених. Захист застосовує усі можливі і неможливі заходи, аби затягнути процес. Наразі підсудні відмовляються від свідчень, які давали раніше. Але я наполягаю на тому, що правоохоронні органи, органи слідства зібрали достатню кількість доказів для того, щоб винести вирок». 
 
Пан Данильченко також повідомив, що після відмови обвинувачених від своїх показань довелося провести дві додаткові експертизи: фоноскопічну, аби підтвердити, що на записах саме їхні голоси, та психологічну по відео слідчого експерименту. У результаті судовий процес можна вважати завершеним на 90 відсотків, але дату засідання поки що не призначили.