На Миколаївщині зафіксували черговий спалах африканської чуми свиней

24.02.2017
На Миколаївщині зафіксовано новий спалах африканської чуми свиней. За повідомленням Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів, тварини захворіли в особистих підсобних господарствах громадян iз селища міського типу Братське. Фахівці ветеринарної медицини відібрали біоматеріал загиблих тварин i направили на експертизу до Києва. Наступного дня було встановлено точний діагноз — африканська чума свиней (АЧС). Нині в Братському триває карантин, зона нагляду діє в радіусі двадцяти кілометрів.
 
Фахівці управління Госпродспоживслужби у Миколаївській області розповіли, що останній випадок захворювання на африканську чуму свиней було зафіксовано шостого січня у Доманівському районі. Всього ж за останні шість місяців випадки африканської чуми свиней на Миколаївщині фіксували у Новоодеському, Доманівському районі та у селі Мішково-Погорілове.
 
Міністр аграрної політики та продовольства Тарас Кутовий заявив, що в цілому по Україні ситуація з поширенням африканської чуми свиней залишається вкрай складною. Ветеринари відзначають, що за 2016 рік спалахи АЧС фіксували на території України 91 раз, а за півтора місяця поточного року — вже понад 30 разів. Такі показники стали сумним рекордом за всю історію нашої країни.
 
Станом на 1 лютого 2017 року поголів’я свиней в Україні знизилося до історичного мінімуму i становить 6,304 мільйона тварин, що на 0,5% менше попереднього антирекорду, який був встановлений у лютому 2005 року.
 
Експерти вважають, що якщо негативна тенденція з поширенням епідемії небезпечного вірусного захворювання тварин збережеться протягом найближчих років, то втрати поголів’я свиней уже до 2020 року перевищать 1,2 мільйона голів. Як наслідок, власники фермерських господарств України втратять близько 4 млрд. гривень прибутку. А от втрати для державного бюджету нашої країни у цілому перевищать кілька мільярдів гривень.
 
Основну частину фінансових втрат складе недоотримання податкових відрахувань та збитки через зрив контрактів із країнами Євросоюзу та СНД на поставку м’яса й м’ясних виробів.