Стрілянина під грифом «секретно»: журналісти вимагають від правоохоронців інформації про конфлікт камуфляжників

23.02.2017
Скоро мине тиждень, як у ході конфлікту між членами громадської організації «Східний корпус» та групою з умовною назвою «ветерани АТО» був тяжко поранений 45-річний водій.
 
Але до цього часу правоохоронці не розкрили жодних подро­биць резонансної справи.
 
Саме тому харківські журналісти написали листа міністру внутрішніх справ Арсену Авакову, голові Національної поліції Сергію Князєву, Генпрокурору Юрію Луценку та іншим чиновникам державного рівня, аби ті допомогли отримати більш точні дані про хід розслідування.
 
«Станом на 21 лютого, — йдеться у посланні, — коли термін визначення запобіжного терміну підозрюваним сплив, iз власних джерел нам стало відомо, що жоден з учасників конфлікту не затриманий, а кримінальну справу намагаються «зам’яти». 
 
Представники ЗМІ також повідомили, що за цей час змогли отримати лише кілька скупих коментарів, але й досі, наприклад, не знають, чи пред’явлені підозри учасникам НП.
 
Скажімо, правоохоронці спочатку розповсюдили інформацію про затримання 11 осіб, потім п’яти, але згодом пішли чутки, що й ті вже на волі.
 
Який запобіжний захід визначено підозрюваним і чи отримав такий статус бодай хтось з учасників інциденту, теж невідомо.
 
Не озвучили правоохоронці  також версії причин конфлікту, на основі яких ведеться слідство.
 
У результаті соціальними мережами активно поширюються різні припущення без жодних підтверджень чи спростувань.
 
Спроба журналістів домог­тися спеціального брифінгу теж не увінчалася успіхом, тому вони скористалися моментом, аби оцінити роботу прес-служби відомства в цілому. «Ми не вперше стикаємося з відсутністю оперативних коментарів iз боку Голов­ного управління Національної поліції в Харківській області, — йдеться у відкритому зверненні.
 
—  Як правило, ми отримуємо вже записані відділом комунікації короткі інтерв’ю, які часто не містять повної інформації. За таких обставин журналісти не мають змоги поставити питання-уточнення компетентній особі.
 
Визнаємо, що кожен випадок залежить від різних обставин.
 
Утім тенденцію до записів таких коментарів вважаємо загрозливою для свободи слова і просимо керівництво Головного управління Національної поліції в Харківській області сприяти в отриманні вичерпної інформації під час брифінгів і прес-конференцій.
 
Остання велика прес-конференція керівництва ГУ НП у Харківській області відбулася у 2014 році».