Програшна лотерея: у Конотопі шахраї видурили у пенсіонерки 30 тис. грн

23.02.2017
У Конотопі 71-річну жінку обібрали шахраї: забрали майже  30 тисяч гривень.
 
«Назвавшись представниками відомого супермаркету,  аферисти під приводом розіграшу побутової техніки виманили у конотопчанки всі її заоща­дження.
 
Жінка навіть не здогадувалась, що подібна участь у «безкоштовній лотереї» може коштувати їй майже 30 тисяч гривень», — повідомили «Україні молодій» у прес-службі сумської обласної поліції.
 
Постраждала, розповідають сумські правоохоронці, поверталася додому,  коли до неї підійшла невідома жінка та запропонувала взяти участь в лотереї, де розігрується побутова техніка.
 
За кілька хвилин до розмови приєднався ще й чоловік, який назвався представником супермаркету та запитав, чи купує вона продукти харчування або ж інші товари в цьому магазині.
 
Коли жінка відповіла ствердно, незнайомець комусь зателефонував на мобільний, після чого повідомив, що вона виграла мікрохвильову піч. І запропонував «спіймати» машину та хутко їхати по товар.
 
«Зрадівши такому виграшу, жінка без вагань сіла у незнайому автівку. А так звані представник магазину та представниця компанії озвучили старенькій єдину умову по вказаній лотереї — засвідчити свою платоспроможність», — говорять у сумській поліції.
 
І додають, оскільки бабуся не мала з собою необхідної суми коштів, то домовилася зі своїми новими знайомими про те, щоб дорогою по «приз» заїхати до будинку, де вона мешкає.
 
Вдома пенсіонерка показала свої заощадження — 20 тисяч гривень, 100 доларів США та 200 євро.
 
Перерахувавши купюри, працівниця організаторів лотереї поклала їх до конверта, запакувала його та віддала бабусі у руки.
 
Старенька уважно слідкувала за діями незнайомки, тож коли їй здалося, що конверти підмінили, почала вимагати повернути свої гроші назад.
 
На що зловмисниця дістала з кишені ще один такий конверт і кинула його потерпілій, після чого втекла.
 
Шокована конотопчанка хутко відкрила обидва конверти. Але замість усіх своїх заощаджень побачила  звичайні газетні згортки. Зрозумівши, як її обвели навколо пальця, жінка й подзвонила у поліцію.
 
Аферистів тепер шукають. У сумській поліції кажуть, що дії зловмисників поки що кваліфікували за ознаками ч. 1 ст. 185 Кримінального кодексу України (крадіжка).
 
У ході досудового розслідування співробітники поліції проводять  оперативно-розшукові заходи зi збору доказів, необхідних для перекваліфікації даного злочину за ст. 190 Кримінального кодексу України (шахрайство), а також встановлення і затримання осіб, причетних до скоєння цього кримінального правопорушення. 
 
Водночас поліція вкотре закликає українців не вестися на подібні «розводи», не довіряти незнайомцям, які представляються працівниками торговельних фірм та пропонують взяти участь у безплатному розіграші призів.
 
Адже така «безпрограшна лотерея» може обернутися для довірливих людей втратою усіх їхнiх заощаджень.
 
До речі,  останнім часом шахраї «розперезалися» і на Черкащині. Вони дзвонять людям і кажуть, що їхній син, брат, сват потрапив у поліцію і, аби їх визволити, потрiбнi гроші.
 
Дійшло до курйозу: днями вони подзвонили матері начальника Тальнівського райвідділу поліції Ігоря Голоти і сказали, що її син потрапив до поліції...