Античність не перемогла: стали відомі лауреати Шевченківської премії-2017

23.02.2017
На засіданні третього туру конкурсного відбору серед літературно-мистецьких творів, висунутих на здобуття Шевченківської премії 2017 року, таємно проголосували і після підрахунку голосів оголосили свій вердикт переможців.
 
Усього цьогоріч претендували отримати Національну Шевченківську премію 46 робіт, а до третього туру були допущені 13 — у чотирьох номінаціях. 
 
Нагадаємо, майже рік роботу  комітету очолює письменник, публіцист, екс-дипломат Юрій Щербак.
 
Офіційно з’явилися кваліфіковані експерти у кожній номінації, які не лише розглядали і рекомендували членам комітету кандидатури на здобуття Національної премії, а й отримали право самостійно висувати претендентів на найвищу державну відзнаку у гуманітарній сфері. 
 
За результатами голосування, отримає Національну премію України імені Тараса Шевченка поет та видавець Іван Малкович за книгу вибраних творів «Подорожник із новими віршами».
 
Художній скульптурний проект «Лінія» Миколи Малишка переміг у категорії «Візуальні мистецтва».
 
Львівська композиторка Богдана Фроляк отримає премію за такі твори: симфонія-реквієм «Праведна душа ...», хорова кантата «Колір», музичний твір «Насниться сон мені».
 
Анімаційний серіал «Моя країна — Україна» Степана Коваля вiдзначили у категорії «Кіномистецтво». Переможців у театральному жанрі комісія не визначала.
 
Журналістка і письменниця Наталія Дзюбенко-Мейс у соціальній мережі написала:
 
«Нічого не маю проти Івана Малковича. Він великий трудяга на видавничій ниві. Я щиро вітаю Івана з Премією. Щодо поезій його — я не є її фанатом, втім розумним головам Шевченківського комітету видніше. Гірко, образливо, що знову цю престижну премію вкотре не отримав Андрій Содомора, ліпше би його взагалі не номінували, аніж знову відхилити кандидатуру цього видатного українського перекладача Менандра, Арістофана, Софокла, Есхіла, Евріпіда, творів Горація, Овідія, Лукреція, Сенеки, римських елегійних поетів; автора прозових творів «Жива античність», «Наодинці зі словом», «Під чужою тінню», «Сивий вітер», «Лініями долі», «Студії одного вірша»; поетичної збірки «Наодинці зі Львовом».
 
Та ще Василь Портяк. З його глибокою, неймовірною прозою. Звісно, премія одна, а кандидатур чимало». 
 
Указ про нагородження має підписати Президент України, після чого лауреати премії отримають винагороду в розмірі 240 тисяч гривень.