Ультиматум владі: як у Києві пройшов «Марш Національної гідності»

23.02.2017
Ультиматум владі: як у Києві пройшов «Марш Національної гідності»

Зранку 22 лютого на майдані Незалежності та на вулицi Інститутській було людно — з усієї України до столиці з’їхалися небайдужі, аби взяти участь у «Марші Національної гідності», зібралися у день третьої річниці втечі екс-Президента Віктора Януковича з Києва.
 
Учасників маршу було понад 10 тисяч — більше половини з них учасники бойових дій, представники «Правого сектору» та «Свободи», а також велика кількість молоді з «Національного корпусу» («Азов»).
 
Колонами націоналісти пройшли по Інститутській i зупинилися біля стін парламенту, де вiдбувся мітинг. Виступили Олег Тягнибок («Свобода»), Андрій Білецький («Азов») та Андрій Тарасенко («Правий сектор»).
 
Владі висунуто кілька вимог: припинити тарифний «геноцид», не приватизовувати стратегічні та прибуткові підприємства, не скасовувати мораторій на торгівлю українською землею та зупинити торгівлю з окупованими територіями.
 
Та найрезонанснішою була промова нардепа Андрія Бі­лецького, який одразу після мітингу від імені українських націоналістів iз трибуни парламенту, заявив, що вони вимагають негайно розірвати дипломатичні зв’язки з РФ та запровадити дієвий механізм імпічменту Президента:
 
«Ми, українські націоналісти, єднаємо зусилля для того, щоб протистояти озброєному окупанту на сході та фінансовому диктату iз Заходу, але голов­не — для того, щоб знищити цю владу, яка, за помилкою, називається українською».
 
За словами Бiлецького, Президент, уряд і більшість парламенту «приватизували і роз­продають» Україну.
 
Вiн також звинуватив владу в надвисоких комунальних тарифах, безробітті та здачі українських територій Росії. Гнівно зауважив, що «купка мільйонерів і мільярдерів фактично узурпувала всю владу в країні».
 
Депутат також озвучив вимогу нового політичного курсу для країни, який буде спиратися на пріоритет національних інтересів.
 
А наостанок провiдник «Нацiонального корпусу» фактично висунув ультиматум владі, наголосивши:
 
«Ми, українські націоналісти, об’єднані й рішучі, як ніколи. І я вам обіцяю, що якщо ви не наважитесь це виконати (вимоги націоналістів. — Ред.), у нас вистачить сміливості, сили і рішучості саморозпустити цю Верховну Раду. Повірте, ми це зробимо. Ми зібралися для того, щоб почати боротьбу за владу, за те, щоб вона була не крадійська, а українська».
 
Правопорядок заходу забезпечували, за словами радника міністра внутрішніх справ Зоряна Шкіряка, біля 6 тисяч силовиків. Їх автобуси та автозаки стояли поблизу Маріїнського палацу.