Варто послухати: у Києві відбудеться конкурс піаністів премії фірми «К. Бехштейн»

23.02.2017
Варто послухати: у Києві відбудеться конкурс піаністів премії фірми «К. Бехштейн»

Грає Марія Пухлянко. (Фото Сергія НІКОЛАЄВА.)

Від суботи, 25 лютого, і до 1 березня у Києві проходитиме четвертий Всеукраїнський конкурс піаністів премії фірми «К. Бехштейн» (С. Bechstein).
 
Піаністичних конкурсів такого рівня в Україні небагато. Проводять його з 2010-го.
 
Мета — підтримати розвиток фортепіанного мистецтва в Україні.
 
До цього творчого змагання допускаються винятково студенти й асистенти-стажисти вищих навчальних українських музичних закладів. 
 
Співорганізатором Конкурсу є Національна музична академія України імені П.І. Чайковського.
 
Конкурс відбувається що два роки на базі цього музичного навчального закладу і є продовженням багаторічної співпраці української Академії і знаної у світі німецької фірми, що виробляє піаніно і роялі.
 
Більшість фортепіано в академії представлені цією фірмою,  чия історія розпочалася з 1853 року.
 
Однією  з базових засад діяльності фірми «К. Бехштейн» є сприяння розвитку музичної культури. Т
 
ому компанія підтримує фортепіанні студентські конкурси, зокрема в Німеччині: Дюссельдорфі (спільно з Вищою школою музики імені Роберта Шумана), Мангеймі, Ганновері (спільно з Ганноверською вищою школою музики й театру), Троссингені, а також у Києві.
 
До речі, на цьогорічний конкурс у столицю України завітають власник «К. Бехштейн»  Піанофортефабрік AГ (Берлін) пан Стефан Фреймут і генеральний директор Карл Шульце.
 
Конкурс 2015 року в Києві проходив під знаком 175-річчя Петра Чайковського.
 
Нинішній присвячено 175-річчю від дня народження основоположника української класичної музики Миколи Лисенка.
 
Тож конкурсна програма передбачає обов’язкове виконання фортепіанного твору цього українського композитора.
 
Нагадаємо, Чайковський і Лисенко доклали максимум зусиль до відкриття у 1913 році Київської консерваторії (Національної музичної академії України ім. П. І. Чайковського).
 
А Микола Лисенко навчався у Лейпцигу, можливо, граючи на інструментах німецької фірми. 
 
Конкурсні прослуховування проходитимуть у два тури. Перший — виконання камерного твору соло, другий — концерту для фортепіано з оркестром на вибір учасника (концерти № 1 
Л. Бетховена, Й. Брамса, Ф. Ліста, М. Равеля).
 
Другий етап змагання традиційно забезпечить Студентський симфонічний оркестр Академії під орудою заслуженого діяча мистецтв України, професора Ігоря Палкіна. Вхід на всі заходи — вільний.
 
Оцінюватиме виконавську майстерність піаністів компетентне журі, до складу якого входять професіонали з різних регіонів України.
 
Цьогоріч журі очолює Леся Олійник — проректор НМАУ ім. П. І. Чайковського, кандидат мистецтвознав­ства, доцент, заслужений діяч мистецтв України. 
 
Конкурс уже дав путівку в життя кільком талановитим представникам української фортепіанної виконавської школи. Нині обличчям «К. Бехштейн» є випускник Національної музичної академії України імені П. І. Чайковського, всесвітньо відомий піаніст Денис Прощаєв.