Корисна невагомість: як легко приготувати вдома зефір і мармелад

22.02.2017
Корисна невагомість: як легко приготувати вдома зефір і мармелад

Домашній зефір корисніший за магазинний.

Десерти мають відповідати саме цій порі, коли треба і вітамінізуватися, і прийти у форму після зимових чаювань «iз чимось смачненьким».
 
Ягоди — заморожені, сушені, в’ялені тощо, горіхи, молочні продукти — найкраща їхня основа. 
 
Те, чим я особисто хочу поділитися цього Сирного тижня, — зефір із сиру, дуже смачний десерт. Потрібно 400 г сиру (нормальної жирності), 15 г желатину, 120 мл молока, по 50 г цукрової пудри і чорної смородини. 
 
Збийте сир до однорідності. Заморожену смородину (знайомі ділилися приємними враженнями і від додавання до зефіру вишень, малини, тому ягоди — на ваш вибір) обдайте окропом, перетріть крізь сито.
 
Додайте до сиру перетерті ягоди, цукрову пудру та розчинений у молоці желатин.
 
Вимісіть масу і охолодіть її впродовж 10 хвилин. Перекладіть у кулінарний мішок. Видавіть на деко зефіринки і на годину поставте в холодильник. 
 
Мармелад також корисний, це всі знають. Фруктово-ягідний зараз — саме те, що треба.
 
Приміром, яблучно-калиновий. Купіть пучок калини — насправді це  суцільні вітаміни. 
 
Калину слід помити і приготувати пюре (найпростіше — протерти крізь сито).
 
На 0,5 кг пюре потрібно стільки ж цукру. Покласти ягоди в каструлю, накрити кришкою і розпарити в духовці. Потім протерти їх через сито, додати печені кисло-солодкі протерті яблука, додати цукор і варити, поки не загусне.
 
Потім масу розлити у посуд нетовстим шаром і сушити в духовці при температурі 50-60 градусів. Готовий мармелад розрізати на шматочки. 
 
Для тривалого зберігання обваляти шматочки мармеладу в цукрі, скласти в стерильні скляні банки або фанерні лотки, прикрити пергаментним папером.
 
Але це вже — з царини «утопії» — хто ж такі смаколики довго зберігає!
 
Зараз потрібні організму і горіхи, бо мають у своєму складі корисні жири і мікроелементи, мегаважливі для повноцінного функціонування організму.
 
Отож готуємо фруктово-горіхові хлібці і беремо  2-3 столові ложки будь-якого фруктового чи ягідного пюре, склянку суміші пластівців, по столовій ложці сушеної журавлини та кедрових горішкiв, 2 столові ложки подрібнених інших горішків (волоські, фундук, мигдаль тощо), 200 г кураги, 50 г родзинок і 50 г шоколаду для глазурі. 
 
Пластівці змішуємо з кедровими горішками і злегка підсушуємо їх на слабкому вогні на сковороді. Курагу миємо і подрібнюємо до пюреподібного стану в блендері, додаємо фруктове чи ягідне пюре. Змішуємо всі інгредієнти. Повинна вийти густа суміш, яка легко формується. 
 
Беремо форму відповідного розміру , вистилаємо пергаментом і викладаємо суміш, трохи утрамбовуємо і ставимо в холодильник на кілька годин.
 
Потім дістаємо, розрізаємо на потрібні частини і покриваємо розтопленим шоколадом. 
 
А ще дуже смакує як корисний перекус вівсяно-білкова гранола. На склянку вівсяних пластівців потрібно 2 склянки подрібнених горіхів (суміші чи тих, які ви виберете), столову ложку води, два білки і четвертину чайної ложки кориці. 
 
Перемолоти пластівці та цукор на дрібну крихту. Збити білки з водою на піну, ретельно перемішати з горіхами, засипати вівсяною сумішшю.
 
Перемішати, викласти тонким шаром на встелене пергаментом деко. Випікати в розігрітій до 200 градусів духовці 10 хвилин, перемішати і пекти ще 10 хвилин. 
 
Десерти — це не лише дуже смачно, а й так само корисно!