Вуха Кремля у чорногорському путчі

21.02.2017
Вуха Кремля у чорногорському путчі

Широков та Попов.

Російська влада була причетною до підготовки державного перевороту в Чорногорії у жовтні 2016 року. Про це заявив спеціальний прокурор країни Мілівоє Катнич. Головним організатором невдалої спроби повалення уряду Чорногорії був представник російських військових структур, заявив спецпрокурор. «Раніше ми мали докази, що за цим (підготовкою перевороту. — Ред.) стояли структури російських націоналістів, а тепер — що в це були залучені на певному рівні російські державні органи», — цитує Катнича «Німецька хвиля». Росія повинна провести розслідування і порушити кримінальну справу на підставі наявних документів, наголосив прокурор.
 

І «ввічливі люди» довкола...

За даними прокуратури в Подгориці, група «російських націоналістів» iз РФ, Сербії та Чорногорії готувала в країні державний переворот. План включав убивство прем’єр-міністра і приведення до влади проросійської коаліції. Спроба державного перевороту відбулася у Чорногорії у жовтні минулого року, в день парламентських виборів. Поліція тоді заарештувала 20 осіб за підозрою у плануванні збройних атак на урядові заклади.
Російська розвідка не могла б діяти без підтримки місцевої чорногорської агентури, тому в середу, 15 лютого, парламент Чорногорії позбавив лідерів проросійської опозиції імунітету, давши таким чином зелене світло розслідуванню їх участі у підготовці путчу. Серед затриманих — керівник проросійського «Демократичного фронту» Андрій Мандич та його союзник Мілан Кнезевич. 39 депутатів від опозиції у 81-місному парламенті Чорногорії бойкотували голосування. «За» проголосували 42 депутати — члени коаліції екс-прем’єра Міло Джукановича. Саме його начебто мали вбити заколотники задля приходу до влади представника опозиції.
У Кремлі звісно заперечили можливість причетності російських органів до планування та організації державного перевороту в Чорногорії. 
Спеціальний прокурор Мілівоє Катнич уточнив, що інформація про участь росіян у підготовці путчу отримана за допомогою «розвідувальних служб дружніх країн», включаючи США і Великобританію, які брали участь у розслідуванні в Чорногорії, що планує вступити до НАТО.
Ключовий свідок — лідер сербської шовіністської організації «Сербські вовки» Александар Сінджелич — був запрошений до Москви представником «російських військових структур» Едуардом Шишмаковим для отримання інструкцій щодо виконання завдання. Шишмаков, який використовував псевдонім Широков, просив Сінджелича про допомогу запобіганню вступу Чорногорії до НАТО — це і було головною причиною організації змови, зазначив Катнич. 18 листопада 2016 року прокуратура Чорногорії вперше у зв’язку зі справою про підготовку перевороту назвала імена росіян Едуарда Широкова і Володимира Попова як можливих співробітників Головного розвідувального управління (ГРУ). Крім того, стверджувалося, що Широков і Попов видали Сінджелічу 200 тисяч євро на збір групи бойовиків на чолі з колишнім командувачем жандармерією Сербії Братиславом Дікичем для здійснення перевороту.

Докази збирали американці й британці 

Прокуратура Чорногорії підозрює 25 осіб у підготовці до путчу, в основному це сербські націоналісти. Також вона розшукує росіян Попова й Широкова (Шишмакова), яких вважає голов­ними організаторами змови. Про те, що ці особи відігравали ключову роль у підготовці путчу, чорногорські ЗМІ повідомляли ще в листопаді 2016 року. Торік на початку грудня стало відомо, що Широков і Попов оголошені в міжнародний розшук, а згодом з’явилася інформація, що спецпрокуратура країни видала міжнародні ордери на їхній арешт. 
Напередодні британське видання «Сандей Телеграф» опублікувало фотографії двох росіян, імовірно, Попова і Широкова, яких розшукує Інтерпол за участь в антиурядовій змові в Чорногорії. Американські та британські докази включають перехоплені телефонні розмови і листування електронною поштою. 
За даними британських видань, події в Чорногорії стали однією з тем, яку обговорювали на першій зустрічі глави британського міністерства закордонних справ Бориса Джонсона з новим держ­секретарем США Рексом Тіллерсоном. Зустріч відбулася минулого тижня. Як зауважив один зі співрозмовників видання, переворот готували таким чином, щоб при необхідності Кремль міг заявити, ніби росіяни, причетні до нього, діяли за власною ініціативою. Однак, за словами джерела, наявні докази демонструють, що операція не могла бути проведена без схвалення російської влади. Нагадаємо, 11 листопада минулого року британська газета «Гардіан» повідомила, що під час несподіваного жовтневого візиту до Белграда секретар Радбезу Росії Микола Патрушев вибачився за росіян, які готували переворот у Чорногорії. Він запевняв, що змовники діяли без санкції Кремля.