Добрива теж убивають: російські азотні добрива продовжать експансію на український ринок

15.02.2017
Українська хімічна промисловість уже найближчим часом може опинитися у доволі скрутній ситуації: включно із закриттям частини заводів та звільненням тисяч працівників.
 
Такі наслідки може мати рішення Міжвідомчої комісії із міжнародної торгівлі (МКМТ) про призупинку дії антидемпінгового мита на імпорт добрив із Російської Федерації.
 
Також значне домінування на українському ринку добрив російських виробників, що доходить до 90%, може зробити вітчизняних аграріїв повністю залежними від поставок iз РФ з усіма відповідними наслідками: монопольне підвищення ціни, жорсткий диктат своїх умов та можливе припинення постачання товару в найневідповідніший момент.
 
Саме це ми вже проходили із російським газом. 
 
Як відомо, 27 грудня 2016 року Міжвідомча комісія після тривалого розслідування дійшла висновку: російські продавці відверто демпінгують на нашому ринку.
 
Тобто продають товар нижче собівартості, намагаючись за всiляку ціну «видавити» з нього українських виробників.
 
Завойовувати український ринок росіянам допомагає величезна фора у вигляді ціни на природний газ. Адже левова частка собівартості мінеральних добрив — це ціна природного газу, яка для російських виробників є суттєво нижчою, ніж для їх українських конкурентів. 
 
Росіяни активно користувалися цією обставиною і потроху збільшували свою присутність на українському ринку, витісняючи вiтчизняних виробників.
 
Цей процес не переривався навіть із початком воєнних дій, коли обсяги двосторонньої торгівлі суттєво знизилися.
 
Головним чином, як вважають експерти, «завдяки» численним лобістам, що допомагали росіянам утвердитися в Україні. Вітчизняні хіміки тим часом подавали сигнал SOS, пояснюючи, що внаслідок цих дій галузь опинилася на межі виживання. 
 
Утім наприкінці минулого року здалося, що проблема знайшла своє рішення: після оприлюднення результатів розслідування Міжвідомчої комісії було ухвалено постанову Міністерства економічного розвитку і торгівлі про антидемпінгові мита на імпорт сечовини (карбаміду) та суміші сечовини і нітрату амонію.
 
Вони мали коливатися від 4,19% до 31,84%. Дiяти постанова мала з 28 лютого 2017 року.
 
«З огляду на те, що Російська Федерація є основним постачальником добрив в Україну (80-90% від загального обсягу), імпорт добрив за демпінговими цінами ставить українських аграріїв у небезпечну залежність від їхніх поставок у майбутньому», — повідомив тоді МЕРТ.   
 
Але напередодні запровадження загоро­джувального мита комісія чомусь різко змінила власну думку. Як вважають експерти, під впливом лобістів, що захищають інтереси російських імпортерів.
 
«Члени МКМТ погодилися, що для забезпечення продовольчої безпеки існує нагальна необхідність вжиття заходів щодо диверсифікації поставок добрив в Україну (з Китаю, країн Близького Сходу, США та інших)»,  — заявили у профільному міністер­стві.  
 
Під означення «інші» скромно заховалися продавці з країни, яка веде проти нас неоголошену війну. І не лише торговельну, а й справжню, на якій мало не щодня гинуть люди.
 
Цікаво, що дані про домінування росіян на українському ринку комісія відтепер трактує вже по-іншому.
 
Йдеться вже не про захист ринку та можливі зловживання монополіста на ньому, а про запобігання... дефіциту і різкому зростанню цін на добрива в країні.
 
Питання про захист вітчизняної хімічної промисловості знову відклали.