На Тернопільщину привезли Нерукотворний образ Христа з Ватикану

14.02.2017
На Тернопільщину привезли Нерукотворний образ Христа з Ватикану

Нерукотворний образ Ісуса Христа (Фото з Wikipedia.)

Цієї неділі з Ватикану на Тернопільщину спеціальна делегація привезла Нерукотворний образ Ісуса Христа, який відомий iще під назвою «Мандиліон з Едеси».
 
Це унікальне зображення Сина Божого часів його земного життя, яке проявилося на полотні від дотику його обличчя. Духовна реліквія вважається чи не найпершою в історії християнства іконою, поява якої має дві основні версії.
 
Згідно з першою, це відбиток лику Ісуса на тканині, якою обтерла його обличчя на Хресній дорозі праведниця Вероніка. Друга пов’язана з чудесним зціленням едеського царя Авгара, яке сталося завдяки відбитку лика Спасителя на рушнику. 
 
Уже довгий час цей Нерукотворний образ зберігається в особистій Папській захристії Сикстинської капели, і впродовж останніх півтора століття це лише третій випадок, коли образ дозволили вивезти за межі Ватикану. До України він теж прибув лише вдруге (раніше такої честі удостоювався Львів).
 
Привезення (за ініціативою владики Тернопільсько-Зборівської архієпархії УГКЦ Василя Семенюка) диво-ікони на Тернопільщину та організаційні видатки з її тут зберігання профінансовані відомим тернопільським меценатом Ігорем Гудою.
 
До 15 лютoгo Нерукотворний Спас пepeбyвaтимe в Мapiйcькoмy дyхoвнoмy цeнтpi y Зapвaницi, а потім iще тиждень — у Тернопільському архiкатедральному соборі Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці, і доступ до святині, яка заради безпеки оточена броньованим склом, буде цілодобовий.
 
Священнослужителі трактують появу Нерукотворного образа Спасителя як символічний і важливий акт підтримки Святим Престолом нашої країни в дуже складний для неї час великих випробувань. Перед ним молитимуться за мир та спасіння України.