То не життя — без йоду

07.02.2017
То не життя — без йоду

Одна з ознак нестачі йоду в організмі — хронічна втома... (Фото з сайта traffic-moscow.ru)

Йод, як відомо, — один із найважливіших мікроелементів, який бере участь у багатьох фізіологічних процесах. Брак цього мікроелемента призводить до серйозних порушень і вимагає своєчасного лікування. Лікарі називають сім основних ознак того, що вашому організму не вистачає йоду.
1. Хронічна втома.
Одним із перших симптомів при хронічному дефіциті йоду є занепад сил, млявість і сонливість. Однією з основних функцій гормонів щитоподібної залози є забезпечення організму енергією. У більшості випадків хронічну втому при дефіциті йоду супроводжує м’язова слабкість. 
2. Набряки.
Цей симптом йододефіциту можна помітити неозброєним оком. Найчастіше при нестачі йоду набряклість проявляється під очима, на ногах і руках. Сечогінні засоби в такій ситуації не тільки не справляють ефекту, а й шкодять: при прийомі цих препаратів з організму вимиваються корисні речовини, що призводить до порушення водно-сольового балансу.
3. Порушення менструального циклу.
У жінок дефіцит йоду часто супроводжується порушеннями менструального циклу, оскільки при цьо­му порушується загальний гормональний фон. При тривалій нестачі йоду можливий розвиток безпліддя і передчасний клімакс.
Якщо йододефіцит виникає у період вагітності, це негативно позначається на розвитку плода. Можливі вро­джені патології і навіть викидень.
4. Зниження імунітету.
Часті застуди можуть бути одним із симптомів дефіциту йоду. Цей елемент відіграє важливу роль у підтримці нормальної опірності організму. При нестачі йоду організм стає більш вразливим до вірусних, бактеріальних і грибкових інфекцій.
5. Залізодефіцитна ане­мія.
Зниження метаболічної активності через йододефіцит часто супроводжується недостатністю заліза в крові. У таких випадках анемія, як правило, має виражений характер і проявляється вже на пізніх стадіях гіпотиреозу (зниження активності щитоподібної залози, пов’язаної з нестачею йоду). Хворого турбують шум у вухах, слабкість, бліда шкіра і запаморочення.
6. Зайва вага.
Йод необхідний для нормальної діяльності щитоподібної залози, яка виробляє гормони тироксин і трийодтиронін. Вони беруть активну участь у метаболізмі. При нестачі йоду знижується вироблення гормонів, отже, знижується метаболізм. Усе це призводить до накопичення жирової тканини. А проблема набряклості, яка також характерна при йододефіциті, тільки ускладнює ситуацію, сприяючи появі зайвої ваги.
7. Зниження інтелекту.
Нестача йоду в організмі призводить до зниження уваги, погіршення пам’яті та інтелекту. Йододефіцит призводить і до зниження метаболізму в клітинах мозку, через що втрачається здатність запам’ятовувати дати, обробляти інформацію і вирішувати складні завдання. Якщо йододефіцит не усунути, то можливий розвиток глибокої депресії.
Висновок? Подбайте, аби у вашому раціоні були продукти, багаті на йод: морська капуста, морська риба, молоко, йодована сіль. Якщо дефіцит йоду вже спровокував порушення в організмі, не намагайтеся вирішити проблему самотужки. Консультація лікаря в такій ситуації — обов’язкова.