Готові відповідати?

03.02.2017
Випробувавши багато дипломатичних фронтів у боротьбі з Росією, Україна знайшла ще один. У середині січня українська сторона подала судовий позов до Міжнародного суду ООН щодо фінансування Російською Федерацією тероризму на території України. У свою чергу, Міжнародний суд Організації Об’єднаних Націй у Гаазі заявив, що розгляне позов України проти Росії на засіданнях 6-9 березня 2017 року. Про розгляд справи, пов’язаної, зокрема, з фінансуванням тероризму, повідомляється в оприлюдненій заяві на сайті установи. Він пройде у два раунди. 6-го та 8 березня на слуханнях виступатиме українська сторона, а 7-го та 9-го  — російська, зазначається в документі.
Україна позивається до Росії, заявляючи про фінансування Москвою тероризму та дискримінацію меншин в окупованому Криму. В переліку терористичних формувань, які фінансуються та підтримуються РФ, названі «ДНР», «ЛНР», група «Харківські партизани» та пов’язані з ними групи й особи. Найбільший блок претензій в українському позові стосується порушень прав кримських татар та українців iз боку російської влади, а також підконтрольної РФ де-факто кримської влади. Київ просить визнати, що Росія має понести відповідальність за систематичну дискримінацію і жорстоке поводження з представниками кримськотатарської та українських громад,  проведення незаконного референдуму в атмосфері насильства та залякування, заборону Меджлісу і переслідування його лідерів, підтримку та пряму участь у кампанії зі зникнення, викрадення і вбивства кримських татар. Також Україна просить Міжнародний суд ООН на час розгляду справи як заходу забезпечення позову заборонити РФ здійснювати будь-які кроки, що погіршують нинішню ситуацію на території України.
Окрім цього, українська сторона у своєму позові вимагає, щоб російська влада припинила всю підтримку збройних формувань на українській території, здійснила репарації всім, хто постраждав через дії проросійських збройних формувань, повністю відновила в правах українську та кримськотатарські громади на окупованій території України.
Позов до суду надіслало МЗС, виконуючи доручення Президента України Петра Порошенка. У своєму позові МЗС України стверджує, що Росія надає зброю та інші види допомоги незаконним збройним формуванням, що здійснили низку актів терору на території України. Серед них згадуються, зокрема, збиття рейсу MH17, обстріли житлових районів Маріуполя та Краматорська, знищення цивільного пасажирського автобуса неподалік Волновахи.
Варто також розуміти, що Міжнародний суд ООН, який розташований у Гаазі, це не та сама установа, що приймає рішення у справах осіб, які вчинили злочини проти людяності, були причетні до геноциду нації або ж воєнних злочинів. Міжнародний суд ООН розглядає суперечки між державами, що пов’язані з порушенням міжнародних договорів і зобов’язань або виникають при їх тлумаченні.
У прес-службі Петра Порошенка запевняють, що Київ зробив усе можливе, аби виконати всі вимоги задля подачі позову до суду: «Це була довга і копітка робота. Було проведено багато сесій і спрямовано велику кількість нот, і ми сподіваємося на позитивне рішення у цій справі».