Авдіївку не здамо

03.02.2017
П’ять діб поспіль окупанти не припиняють обстрілювати Авдіївку під Донецьком. При цьому російські системи «Град» ворог застосовує не лише на цьому напрямку, а й на маріупольському. Захисники України продовжують героїчно відбивати атаки бойовиків, утім під градом мін і снарядів загинуло двоє українських вояків, ще 20 отримали поранення і травми минулої середи і в ніч на четвер. 
«Солдат і офіцер загинули, відбиваючи один із ранкових наступів противника в районі Авдіївки. Один військовослужбовець був поранений під Попасною, ще четверо наших бійців зазнали поранень на позиції «Шахта Бутівка» під час жорстокого обстрілу ворога з гармат і мінометів», — повідомив речник Міноборони з питань АТО Олександр Мотузяник.
І додає, що всі інші бійці були поранені на промзоні Авдіївки. Героїзм наших вояків зрозумілий, адже ледь не щодня окремі мешканці міста зі сльозами просять їх «не здавати Авдіївку». Тож наші воїни, відчуваючи цю підтримку, знають, заради кого вони захищають місто. 
«Противник не полишає спроб просунутися під Авдіївкою, а також шукає слабкі місця в нашій обороні та посилено застосовує важке озброєння під Попасною, під Авдіївкою, на ділянці фронту позиція «Шахта Бутівка» — Піски, у Красногорівці, під Докучаєвськом, а також біля Азовського моря», — констатує полковник Мотузяник.
У МВС додають, що від початку ескалації конфлікту в Авдіївці загинув один і поранено вісім мирних жителів, пошкоджено 78 будівель (переважно приватні будинки та магазини). Утім остаточну інформацію в МВС обіцяють надати після ретельного документування всіх фактів терактів.
Якщо в середу ввечері ворог гатив по Авдіївці з «градів», то в четвер уранці — з важкої артилерії калібру 152 і 122 мм та танків. Безсила лють загарбників зрозуміла: за даними начальника поліції Донеччини В’ячеслава Аброськіна, впродовж 1 лютого 26 бойовиків загинуло, ще 60 — поранено.
При цьому бойовики «ДНР» блокують відновлення роботи Донецької фільтрувальної станції, перешкоджаючи доступу патруля місії ОБСЄ до окупованої Ясинуватої. Заступник голови місії ОБСЄ в Україні Олександр Хуг i спостерігачі змогли потрапити туди лише в четвер.
У самому місті Авдіївка «ситуація частково стабілізована», адже Державна служба з над­звичайних ситуацій повідомляє, що станом на 8:00 ранку 2 лютого у квартирах в Авдіївці підтримують температуру повітря 15-17 градусів тепла за рахунок заводської теплоенергоцентралі, воду подають за графіком із резерву, а також підвозять питну воду, електропостачання досі немає.
У четвер вранці терористи «ДНР» обстрілювали ще й житловий сектор міста Мар’їнка, що на маріупольському напрямку. Через це згоріло кілька будинків, тоді як рятувальники і поліція евакуювали дітей iз місцевої школи.  
Водночас бійці 30-ї бригади повідомили в соцмережах, що бойовики в середу ввечері також обстріляли контрольоване ними ж село Новоласпа, поблизу Волновахи.
«Меж цинізму ворога немає. Під час моніторингу відео з камер відеоспостережень, які виставлені в напрямку Новоласпи (район нашої Старогнатівки), було виявлено вихід снарядів iз реактивної системи залпового вогню «Град» iз непідконтрольної нам території. Трохи згодом наші позиції в районі Старогнатівки було обстріляно з мінометів 120 калібру. Складається враження, що ворог навмисно обстрілює свої території, щоб мати підстави та причини здійснити обстріл наших позицій», — ідеться у повідомленні. 
 

ДО РЕЧІ 

Президент України Петро Порошенко посмертно присвоїв звання Герой України з удостоєнням Золотої Зірки заступнику командира механізованого батальйону 72-ї бригади, капітану Андрію Кизилу.
Саме капітан Кизило повів вояків у контратаку, в ході якої було відбито ворожий «опорник» і знищено два десятки терористів. 23-річний воїн із двома побратимами загинув від прямого потрапляння міни під час оборони цього ж опорного пункту в районі Авдіївки 29 січня.