Не фонитиме, а світитиме

03.02.2017
Державним агентством України з управління зоною відчуження, за погодженням із міністром екології та природних ресурсів України було прийнято рішення продовжити до 1 березня 2017 року прийом заявок профільним міністерством на будівництво сонячних електростанцій у зоні Чорнобильської атомної електростанції. Крок назустріч потенційним інвесторам з усього світу було зроблено, враховуючи їх численні звернення з проханнями збільшити термін приймання заявок на реалізацію проектів будівництва об’єктів сонячної енергетики в зоні відчуження
За словами очільника відомства з питань екології та природних ресурсів України Остапа Семерака, у розвиток сонячної енергетики в зоні відчуження готові інвестувати 39 компаній із різних країн світу. Раніше задля поліпшення інвестиційної привабливості уряд України знизив вартість оренди державного майна та спростив процедуру оренди землі на території Чорнобильської зони.
Право куратора заявок інвесторів надано саме Мінприроди України через те, що свою діяльність  воно здійснює у сфері охорони навколишнього природного середовища, екологічної безпеки, поводження з небезпечними відходами, небезпечними хімічними речовинами, пестицидами та агрохімікатами, а також проводить державну екологічну експертизу і є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується та координується Кабміном.
Нагадаємо, що ще під час 30-х роковин із дня трагедії на ЧАЕС голова Держагентства з управління зоною відчуження Віталій Петрук наголосив, що десятикілометрову зону законодавчо планують визначити «Зоною спеціального промислового використання», із наступним використанням цієї території для розвитку альтернативної енергетики (в першу чергу сонячної), можливо, виробництва твердопаливних котлів чи пелет, вітрової енергетики, з фактичним використанням тієї інфраструктури, яка вже там є або будується для роботи з радіоактивними відходами. На решті території, якщо буде прийнято таке рішення, діятиме заповідник.
Наразі в зоні відчуження живе 158 самоселів, середній вік яких — 78 років, а найбільше їх проживає поблизу Чорнобиля.