З Україною в серці

03.02.2017
До моменту свого переїзду в Іспанію, захищаючи кольори «Дніпра», форвард Роман Зозуля дуже активно підтримував українських військових, котрі на сході нашої країни протистоять російській агресії.
Футболіст національної збірної України за можливостями допомагав бійцям та їхнім родинам: заснував iз дніпровськими волонтерами благодійний фонд «Народна армія», координував аукціон із продажу оригіналів медалей Ліги Європи та чемпіонату України, кошти з якого були спрямовані для організації відпочинку дітей військовослужбовців, задіяних в АТО, тощо.
На Піренеї ж Зозуля приїхав у патріотичній футболці з великим зображенням тризуба, в орнаменті якого можна було прочитати рядки з віршів Тараса Шевченка. Уже тоді комусь дуже хотілося скомпрометувати футболіста, й у місцевій пресі з’явилася стаття про те, що на Зозулі була майка «неонацистської воєнізованої групи, символіка якої схожа на малий Герб України». У новій команді українця — «Бетисі» — з ситуацією швидко розібралися: автор матеріалу спростував неправдиву інформацію й вибачився.
Коли ж перед закриттям зимового трансферного вікна постало питання переходу Романа з «Бетиса» до «Райо Вальєкано», в Іспанії знову згадали про життєву позицію футболіста.
Після того як у «Райо» оголосили, що до їхнього клубу на правах оренди приєднається український форвард, у якого, до слова, не склалося з «біло-зеленими», у таборі мадридських ультрас виступили з протестом. «Через нацистські погляди футболіста він не повинен одягати червоно-білу форму. Його появі ми не раді», — з такою заявою у своєму «Твіттері» виступила одна з радикальних частин фанатського руху «Райо Вальєкано».
Зозуля заявив, що дуже хоче допомогти команді, котра нині виступає в другій за силою лізі Іспанії, повернутися на її попередній рівень. Утім, пригадавши Роману його фото на тлі портрета Степана Бандери, «червоно-білі» ультрас «Райо» змусили керівництво клубу відмовитися від співпраці з футболістом збірної України.
«Я не пов’язаний iз неонацистами. Я лише допомагаю армії, котра захищає мою Батьківщину», — пояснював свою позицію Зозуля. На його підтримку виступив і президент Федерації футболу України Андрій Павелко, котрий назвав абсурдом той факт, що «іспанські прихильники російських терористів ламають кар’єру українському футболісту, котрий у найближчі півроку буде змушений залишитися без ігрової практики».
Як відзначив Павелко, у ФФУ нині готують звернення до ФІФА та федерації футболу Іспанії, аби там допомогли вирішити цю проблему. Поки ж, за словами директора «Бетиса» Мігеля Торречільї, Зозуля повертається до Севільї, оскільки «має проблеми з радикальними групами «Райо Вальєкано».