Дім для Сірків: чиновники з Києва не дають землю під притулок для тварин в Івано-Франківську

01.02.2017
Що робити з безпритульними тваринами? Це питання особливо актуальне останнім часом для Прикарпаття.
 
На теренах області існує дві організації, які офіційно займаються безпритульними тваринами: благодійна організація «Дім Сірка» і обласна організація Товариства захисту тварин.
 
«Дім Сірка» орендує землю у селі Загвіздя, проте волонтерам, які взяли на себе опіку за безпритульними тваринами, доводиться воювати з чиновниками.
 
Каменем спотикання стало питання спорудження притулку для тварин. Оскільки місто не має відповідної ділянки, міські й обласні чиновники виділили для такого притулку земельну ділянку, яка відноситься до лісгоспу в селі Рибне. Ця ділянка від найближчого населеного пункту розташована на відстані 6 км, тобто тварини не завдавали б незручності мешканцям того чи іншого села. Проте вже двічі поспіль київські чиновники з Державного агентства лісових ресурсів присилають відмову в наданні цієї ділянки для притулку.
 
«Уже півроку нам доводиться воювати. На початку минулого року ми почали лобіювати питання про виділення ділянки під притулок. У липні було рішення обласного лісгоспу про виділення благодійній організації «Дім Сірка» 0,4 га неподалік міського Полігону.
 
Чиновники з Києва прислали відповідь, що цього зробити не можна. Ми знову звернулися в наш лісгосп, вони повторно дали документ із проханням виділяти погоджену земельну ділянку. 29 грудня прийшла повторна відмова. Згідно з документами, на цій ділянці ніякої господарської діяльності не можна вести і жодних насаджень там немає. Це галявина з травою, на якій не росте ні кущів, ні дерев», — каже засновниця «Дому Сірка» Наталя Когут.
 
Взагалі, собаки, незалежно від породи, навіть ті, які мають нашийники з номерними знаками та намордники, але які перебувають без власника на вулицях, площах та інших громадських місцях, вважаються безпритульними і підлягають вилову. Ловлять безпритульних тварин, щоб регулювати чисельність чотирилапих. 
 
За минулий рік волонтери організації «Дім Сірка» прилаштували 530 тварин, у попередньому році — 600. А при наявності притулку цей показник можна збільшити втричі.
Нині 200 собак утримують у Загвізді, ще 200 — в Калуші і 60 тварин перебувають на перетримці.
 
Опікується Наталя Когут і тваринами, яких підбирають після ДТП. Оскільки коштів на лікування таких тварин немає, виходжувати їх волонтер вимушена вдома. Зараз у її помешканні 30 травмованих собак.
 
«Якщо не вирішимо питань із притулком, буде дуже тяжко. Ми виловлюємо багато собак, стерилізуємо їх, а розмістити тварин ніде. Населення Загвіздя протестує, навесні це питання буде стояти ребром, стосунки з людьми напружені, і це може завершитися трагедією. Нас просто спалять, — каже Наталія.
 
— Ми багато чого робимо спільно з містом, але Київ нам гальмує процес. Для того щоб подолати проблему безпритульних тварин, потрібно будувати притулки, масово стерилізувати домашніх тварин. Якщо ми будемо вести реєстрацію домашніх тварин, то за чіпами зможемо відстежити, звідки тварина викинута. Тоді на місцевому рівні можна приймати рішення про адмінвідповідальність і накладати штраф. Якщо б ще зробити зміни у Кримінальному кодексі про жорстоке поводження з тваринами... Щоб людина, яка викинула тварину, відповідала перед законом на рівні кримінального законодавства. Адмінштраф розміром 85 гривень проблему не вирішує, бо штраф дешевший, ніж годування тварини».