Цікава картоГРАфія: чому Україна опинилася в Латинській Америці і яке в неї місце на карті США

26.01.2017
Цікава картоГРАфія: чому Україна опинилася в Латинській Америці і яке в неї місце на карті США

Так виглядала б «справедлива» карта світу.

Не раз доводилося чути від ура-патріотів історію про те, як Господь народам землю роздавав. Уже всі отримали, а українці прийшли останніми, коли вже нічого не залишилося.

Тож Всевишній із великої до нас любові віддав той клаптик, що залишив собі.

Подібні байки гуляють і серед багатьох інших народів. Але в жодній із них не згадується, чому одним нечисельним народам дістались великі території, а іншим — такі маленькі, що й чхнути ніде. 

Питання дитяче, але виявилося цікавим ученим мужам, які працюють на американському науково-популярному інтернет-порталі «Мисли по-великому» (bigthink.com).

Вони серйозно замислилися про те, що мапа світу фактично не зазнає змін не один десяток років. 

А що станеться, якщо її перетасувати таким чином, щоб націям дісталися такі за територією країни, які відповідають чисельності їхнього населення?

Бо ж якось несправедливо виходить: одним і чхнути ніде, а інші живуть так привільно, що й сусіда раз на рік не бачать. 

Місце росіян — у Казахстані 

До числа перших належить найнаселеніша країна світу Монако, де щільність мешканців становить 18 тисяч 679 осіб на один квадратний кілометр, а до других — Монголія, де на одному квадратному кілометрі розкошує 1,7 особи.
 
Тож експерти порталу поманіпулювали з населенням і територіями та виклали зовсім інший картографічний пазл. Уперше це зробили ще 2010 року, а востаннє — пару тижнів тому. 
 
То як мала б виглядати «справедлива» карта світу? З першими місцями все зрозуміло. Найбільша за територією Російська Федерація має поступитися своїми землями найбільшій за населенням нації — китайцям.
 
Росіяни ж мали б переселитися до Казахстану, територія якого для них є більш підходящою. Казахстан на цей час є найбільшою за населенням замкненою (тобто без виходу до морів) країною світу.
 
Для росіян таке рішення буде нестерпним а для казахів — приємним, бо їх «відселяють» — на територію Німеччини. 
 
Забігаючи наперед, скажу, що в коментарях до статті та карт на сайті порталу «Мислити по-великому» відвідувачі прагматично зауважують, що прихід китайців на російську територію і втеча росіян до Казахстану чи куди-інде може стати реальністю в не такому вже й далекому майбутньому. Цей процес уже запущено. 
 
Зауважу, що дві густонаселені країни — Бразилія і США — залишилися на своїх територіях. Дивним чином їхні території ідеально відповідають їхньому населенню. 

Моя бананова Україна 

А куди ж виселили нас, українців? Виявляється, що до... Болівії. Згадав дещо з історії, яка нагадує, що сучасна Болівія — більш розвинена і багатша країна, ніж Україна. Там Симон Болівар давно навів порядок, відправив олігархів, здирників і крадіїв куди треба.
 
А у нас свого Болівара так і не було. І латиноамериканський, навіть у випадку переселення, не допоможе, бо ж усім відомо, що «Болівар двох не винесе». Добре, хоч своїх здужав. 
 
Переселення до Болівії навіть було б для українців певним «покращенням житлових умов», бо територія цієї країни становить 1098 тис. квадратних кілометрів, а України (в довоєнних кордонах) — лише 605 тис. «квадратів».
 
Американські картографи вирішили, що ми тіснувато живемо, тому надали додаткову площу. А що ж ми там робитимемо? Будемо вирощувати банани і каву, їздити до сусідів на карнавали (бразильці ж залишаються на місці), а на вихідні — до Парижа (Франція ж поруч!). 
 
Можливо, що і болівійці будуть задоволені обміном, бо їх переселяють до Білорусі, де багато-багато бульби. Може, вона їм сподобається більше, ніж банани.
 
А ось білорусам точно доведеться забути про бульбу і полюбити банани, бо їх переселяють до далекої Африки, на територію Сенегалу.
 
Жаркувато там, зате на березі Атлантики. Є акули в морі, але сябри на чолі з «бацькою» разом із братами-слов’янами чехами, яких «поселяють» південніше, навчаться при­ручати цих бестій. 
 
А що ж станеться з нашими рідненькими українськими чорноземами? Виявляється, що за територією вони якраз пасують населенню Узбекистану.
 
Є в мене тюбетейка, то залишу наступникам, щоб не з нуля починали. Може, й мені в Болівії хтось сомбреро залишить. Я ж про коня з сідлом не прошу.
 
Ось лиш китайці нікому нічого не залишать. Перенесуть усі свої заводи разом зі смогом у вільну економічну зону «Підмосков’я», всі свої рисові поля до останньої зернинки — під Полярне коло, а Велику китайську стіну по цеглинці перенесуть і відбудують на південному кордоні, бо на священну китайську землю переселять ненависних мусульман-пакистанців, а Монголію і взагалі заселять чорним людом із Демократичної Республіки Конго.
 
І плакати гіркими сльозами індусам, бо їх «переселяють» на простори холодної Аляски, а в них навіть штанів теплих немає.
 
Зате здійсниться давня мрія народу Бангладеш, який нарешті вільно розселиться на просторах Індії.
 
А прагматичним німцям доведеться освоюватися на території Саудівської Аравії. Та й за пакистанців можна порадіти, бо їм віддають усю Австралію. Може, хоч там їм дадуть спокій терористи... 
 
Можна й далі давати волю уяві, якщо продовжити вивчати карту великого переселення народів, яку можна знайти в інтернеті за адресою http://i.imgur.com/c6Agr.jpg.

Брат-близнюк Айдахо 

Рік тому аналітики науково-пізнавального сайта «Мисли по-великому» склали ще одну чудернацьку карту.
 
Вони проаналізували вартість внутрішнього валового продукту (ВВП), який виготовляє кожен з американських штатів, а потім підібрали для конкретного штату країну світу, яка має такий же чи подібний за розміром національний валовий продукт.
 
І створили мапу, на якій замість штатів нанесено назви країн, що дорівнюють їм за обсягом ВВП. 
 
ВВП показує сумарну річну ринкову вартість всіх товарів і послуг (споживання + інвестиції + урядові видатки + експорт-імпорт) і є найнадійнішим способом оцінки та порівняльного аналізу національної економіки.
 
А стан достатку мешканців конкретної країни визначається показником ВВП на душу населення, тобто загальної вартості ВВП, поділеної на кількість населення. 
 
Оскільки збір інформації про ВВП кожного американського штату за конкретний рік і підбір йому «нареченої» з числа країн є справою складною, то брали наявні і загальнодоступні дані про ВВП за кілька останніх років. 
 
Це робить остаточну порівняльну картину не стовідсотково точною, але максимально наближеною до реальної. Цей порівняльний аналіз із демонстрацією його на карті США має велике пізнавальне значення, бо демонструє, наскільки Сполучені Штати за економічним потенціалом випереджають решту світу. 
 
Отже, до п’яти найбільш економічно розвинених штатів США належать (у дужках подано вартість ВВП у мільярдах доларів): Каліфорнія (2150), яка виготовляє товарів і послуг стільки ж, як уся Франція, і якщо розглядати цей штат як окрему країну, то він був би шостою чи сьомою найпотужнішою економікою світу; Техас (1080), якому за рівнем ВВП дорівнює Канада; Флорида (786), яка є економічною потугою рівня Південної Кореї; Іллінойс (741), який за рівнем ВВП дорівнює Мексиці, та Нью-Джерсі (733), який продає товарів і послуг, як уся Російська Федерація разом узята. За рівнем ВВП штат Нью-Джерсі та Росія посідають 15-ту позицію у світовому рейтингу країн за рівнем ВВП. 
 
Не варто розглядати світові аналоги всіх американських штатів, але варто зупинитися на місці України на мапі США. Укладачі мапи розмістили Україну на території штату Айдахо на північному заході США.
 
ВВП України за 2015 рік оцінювали в 90,5 млрд. доларів, хоча в попередні роки (за клятих «папєрєдніков») він становив навіть 180 млрд. доларів 2008 року і 181 млрд. доларів 2013-го.
 
ВВП Айдахо обраховують на рівні 81 млрд. доларів, і штат за цим показником займає 41-ше місце з 51 штату США. 
 
Але не тільки рівні ВВП Айдахо й України співмірні. У штату є й інші «риси» нашого брата-близнюка.
 
Тут є своя вуглевидобувна промисловість, а «фірмовим» знаком штату є золотаві пшеничні поля.
 
А ще штат на третину задовольняє потреби США в картоплі, вирощує інші сільськогосподарські культури, є аграрним островом в індустріалізованій Америці.
 
Тут розташований також найбільший у країні департамент енергетики, тут 1961 року сталася перша в США аварія ядерного реактора (місцевий Чорнобиль).
 
У США Айдахо називають «самоцвітним» штатом, бо тут добувають дорогоцінне і напівдорогоцінне каміння (чим вам не наше Полісся з бурштином?).
 
Штат багатий лісами та національними парками, розвинена деревообробна промисловість.
 
Але на цьому приємні порівняння й закінчуються. Населення штату на цей час становить 1,683 мільйона осіб, а територія — 217 тисяч квадратних кілометрів.
 
Виникає запитання, як територія, яка за американськими мірками вважається економічно недорозвиненою та депресивною, виробляє такий же валовий продукт, що й у 30 разів більша за населенням і в 2,5 раза — за територією Україна? Задля таких запитань і спроб знайти на них відповідь і варто гратися в наведену тут картоГРАфію.