Кінематографічний інстинкт насолоди

24.01.2017
Кінематографічний інстинкт насолоди

На Берлінале-2017 покажуть стрічку відомого польського режисера Агнешки Холанд «Слід звіра». (Фото з сайта berlinale.de.)

Черговий Берлінський міжнародний кінофестиваль розпочне свою роботу 9 лютого. Головою великого журі цього разу є знаменитий 78-річний режисер Пол Верхувен (автор «Основного інстинкту» минулого року подивував усіх дуже сильною картиною «Вона», яка була в Каннах і нещодавно удостоїлась двох Золотих глобусів у США). Так що тепер усі намагаються вгадати, який саме кінематографічний інстинкт Верхувена спрацює найефективніше при оцінці конкурсних стрічок. Щоправда, пригадується й інший фільм режисера, «Турецькі насолоди» — цю категорію так само незайве буде взяти до уваги, особливо ж зважаючи на очевидний інтерес Верхувена до сфери чуттєвого, насолод. 
Програма Берлінале зазвичай складається з конкурсів повнометражних та короткометражних стрічок, а на додачу ще декілька програм — «Панорама» (огляд світового кіно, з виокремленням у ньому певних тенденцій), «Форум» (започаткований наприкінці 1960-х із метою акумулювання нових поетик; нині це не завжди вдається — знайти справді нове, по-справжньому креативне), та ще з оберемок — фестиваль на диво багатий і різноманітний, десь близько 400 фільмів. 
Відкриє фестивальне дійство світова прем’єра французького конкурсного фільму «Джанго» — музичний байопік, який став режисерським дебютом доволі відомого сценариста, продюсера Етьєна Комара («Мій король», «Ціна слави» та ін.). Про Джанго Рейнхардта, знаменитого майстра європейського джазу, засновника циганського свінгу. Дія стрічки відбувається у Парижі, в роки німецької окупації, коли, як відомо, і у джазу, і у циганів були проблеми... 
Цим, власне, й розпочнеться велика конкурсна програма. У ній кілька помітних, відомих імен. До прикладу, румун Келін Пітер Нецер, який чотири року тому отримав у Берліні «Золотого ведмедя» (за фільм «Поза дитини»). Цьогоріч картина називається «Ана, моя любов».
У стрічці відомого польського режисера Агнешки Холанд «Слід звіра» йдеться про історію убивства, в ролі детектива — звичайна жінка, пенсіонерка. Жанрове кіно, що має посилити глядацький інтерес до нетривіальної житейської історії. 
Знаменитий фін Акі Карисмякі презентує фільм «Інший бік надії», з трилогії, розпочатої декілька літ тому стрічкою «Гавр». Біженці, гостроактуальний нині в Європі матеріал. Рік тому в Берліні тріумфувала картина «Море у вогні» Джанкарло Розі, документальна драма на тому ж матеріалі. 
Звісно що відбудеться кіноринок — великий фестиваль це завжди і стимулювання ділової активності. Особливий інтерес викликає Берлінський ринок копродукції, де презентують близько 40 нових проектів із 30 країн. Презентують у надії, що знайдуться партнери для розвитку тих проектів...
Ну а ми — в надії на зустрічі з хорошим, креативним кіно.