«ЕтноЗима» повертається: в  Михайлівському Золотоверхому готуються до встановлення національного рекорду

20.01.2017
«ЕтноЗима» повертається: в  Михайлівському Золотоверхому готуються до встановлення національного рекорду

Ще три роки тому Михайлівський Золотоверхий монастир був одним з епіцентрів революційних подій. А найближчої суботи він перетвориться на майданчик для заключного акорду різдвяних свят. Саме тут розгорнеться відроджений масштабний фестиваль «ЕтноЗима», який свого часу мистецька агенція «Територія А» проводила на Буковині, Полтавщині, Чернiгівщині, Волині, Київщині.

«Я думала, його вже ніколи не буде. Революція, війна. Цей фестиваль для мене — диво, яке ми створюємо своєю енергією, бажанням єднати покоління, родини, християн різних обрядів. Цей проект ми взялися реалізовувати 20 грудня. Хіба не диво — створити такий фестиваль без спонсорів за мі­сяць?» — каже «УМ» ініціатор акції Анжеліка Рудницька.
 
Масштаб, на який замахнулися організатори цьогорічної «ЕтноЗими», справді під силу лише волонтерам. Починаючи з 10-ї години ранку, розгорнуться кілька фестивальних майданчиків. На літературній сцені у великій залі Богословської академії відомі українські письменники читатимуть дітям різдвяні оповідання та вірші, розповідатимуть дивовижні історії і слухатимуть вірші у виконанні маленьких гостей, а в аудиторіях — майстер-класи з народних ремесел: гончарства, лозоплетіння, прикрас зі стрічок та ілюстрування. Поблизу Михайлівського Золотоверхого монастиря, біля фунікулеру, розгорнеться великий Різдвяний ярмарок.
 
Але головним дійством фестивалю «ЕтноЗима» стане грандіозний марафон «Радуйся!», який iз 12-ї до 15-ї транслюватиметься наживо в Ютубі та по «5-му каналу». «У марафоні візьмуть участь майже 40 колективів і близько 300 учасників, які виконають упродовж трьох годин приблизно сотню колядок та щедрівок, жодна з яких не повториться. Цей марафон буде зафіксований, як рекорд України з найтривалішого виконання колядок та щедрівок», — розповідає Анжеліка Рудницька.

Серед учасників марафону — Ніна Матвієнко, Ірина Шинкарук, Ілларія, Марина Одольська, лідер гурту «Мандри» Сергій Фоменко (Фома), Анатолій Гнатюк, Олександр Павлик, Тарас Компаніченко і «Хорея козацька», гурти «Врода», «Стодивниця», «Бурса фольклору», «ГуляйГород», TaRuta, «Королівна», «Кралиця», «Буття», хор лютеранської церкви Святої Катерини, хор Михайлівського Золотоверхого собору та інші. 
 
Вхід на всі заходи фестивалю — вільний. Але Анжеліка Рудницька нагадала про тих, кому зараз важче, ніж нам, у кого війна забрала не лише дитинство, а й спокій. Тому в різних точках фестивалю стоятимуть скринь­ки для збору коштів, які підуть на підтримку дитячих будинків у Ново-Айдарі, Кремінній, Гірському на Луганщині. «Якщо зберемо достатньо грошей, то є ще кілька адрес», — зазначає Анжеліка Рудницька. Також кошти можна перерахувати на рахунок: ФОП-Рудницька Анжеліка Миколаївна, ЄДПОУ 2572913921, р/р 26004056207511 у Столичнiй філії ПАТ КБ Приватбанку МФО 380269.
 
Загалом «ЕтноЗима» має всі шанси увійти в історію української культури нарівні з «Країною Мрій» чи «Трипільським колом». Тим більше що навколо нього зібралися справжні ентузіасти. «Фестиваль об’єднав дуже різних людей, які шанують народні традиції, підтримують українську культуру, українську церкву і тих, кому зараз найважче.

Дякую кожній людині, яка словом чи ділом підтримала фестиваль «ЕтноЗима». Особливо дякую патріарху Філарету за благословення», — говорить Анжеліка.