Йорданський заплив: активність політикуму на Водохреще дещо спала

20.01.2017
Йорданський заплив: активність політикуму на Водохреще дещо спала

Холодно, аж гаряче.

Учора українці відзначили Хрещення Господнє (народні назви свята — Йордан, Водохреще). Купання в крижаній воді цього дня — давня й дуже популярна традиція. За біблійними розповідями, 30-річний Ісус Христос прийняв хрещення (яке провів Іоан Хреститель) у теплих водах Йордану. Коли Ісус вийшов на берег, iз небес почувся голос Бога-Отця, який назвав його своїм Сином. Вважається, що на Водохреще вода набуває цілющих властивостей і зберігає їх протягом року, лікуючи тілесні й духовні хвороби. Цього дня у всіх містах і селах, де є церкви, святять воду. Це велике свято, яке завершує різдвяно-новорічний цикл, православні та грекокатолики відзначають 19 січня щороку.
 
По всій Україні купання в ополонці на Водохреще щоразу здійснюють після вечірньої служби 18 січня і в ніч на 19 січня. Крім того, скупатися у крижаній воді також можна вдень 19 січня. Учора люди також масово по всій країні відзначали свято зануренням в ополонки, а багато хто ще й викладав фото дійства у соцмережі. Приміром, у зоні АТО 92-га окрема мехбригада ЗСУ, яка базується на Донбасі поблизу позицій бойовиків, зустріла Водохреще колективним пірнанням у крижану воду.
 
У Києві основні заходи традиційно відбулися в Гідропарку: головне місце публічного купання було біля каплиці Хрещення Господнього — освячення дніпрових вод о 14 годині за відповідними регламентованими й встановленими канонами здійснив Предстоятель УПЦ КП патріарх Філарет. Купання в столиці були також у Мамаєвій Слободі, Феофанії, на озері Тельбін та багатьох інших місцях. 
 
Деякі українські політики також справно дотримувалися традицій. Наймасовіші купання естеблішменту, щоправда, були за часів президентства Віктора Ющенка. Зараз активність політикуму на Водохреще дещо спала. Зокрема, Президент України Петро Порошенко та Прем’єр-міністр Володимир Гройсман привітали співвітчизників зі святом у «Фейсбуцi», однак не наважилися взяти участь в обряді привселюдно.

Минулими роками в крижаній воді на свято можна було побачити Леоніда Черновецького, Віктора Балогу, козака Гаврилюка, братів Кличків, Олега Ляшка, Володимира Литвина, «свободівців» Ігоря Мірошниченка, Руслана Кошулинського та Юрія Сиротюка. 
 
Цього року на свято Віктор Ющенко занурився в ополонку в селі Нові Безрадичі, що на Київщині.