До лампочки: села Черкащини хочуть позбавити світла

20.01.2017
Сільські голови Черкащини б’ють на сполох. Вони кажуть: у наших селах було світло, та стане темно. Оскільки є реальна загроза, що населені пункти можуть залишитися без вуличного освітлення, яке минулого року по всій області так старанно і з неабияким ентузіазмом монтували.
 
Тому, приміром, сільські голови Смілянського району вже написали листа до районної та обласної рад, а також звернулися до «свого» народного депутата Сергія Рудика.
 
У тому зверненні вони наголошують, що постановою Національної комісії регулювання енергетики України за №2210 від 15 грудня минулого року було скасовано постанову НКРЕ від 22 жовтня 2004 року за №1030 «Про порядок дифе­ренціювання за годинами доби тарифів на електроенергію, яка використовується для зовнішнього освітлення населених пунктів». 
 
«Отож, одноосібно відмінивши понижуючий коефіцієнт на тарифи вуличного освітлення в нічний час, НКРЄ 1січня цього року переклав непомірний тягар на плечі сільських бюджетів. Якщо торік вартість одного кВт для бюджетних установ складала 1грн. 44 коп., то тепер треба платити вже 2 грн. 23 коп.», — обурюються сільські голови Черкащини. 
 
У листі вони також зазначають, що минулий рік у Смілянському районі, як і в усій Україні, був роком впровадження вуличного електричного освітлення. І всі дуже раділи цьому. Адже було розроблено та впроваджено 77 проектів рекон­струкції такого освітлення по всіх селах, на які витрачено з бюджетів iз різних рівнів та джерел, не заборонених законом, більше 7,2 млн. грн. Уже цього року, наголошують, розроблено та передбачено кошти ще на 38 проектів iз вуличного освітлення.
 
«За січень за вуличне освітлення ми у своєму селі заплатили 13 тис. гривень, це удвічі більше, ніж у грудні. І така картина по всіх селах району», — говорить «Україні молодій» Віктор Кравченко, голова Носачівської сільської ради, який очолює Смілянське районне відділення Всеукраїнської асоціації сільських, селищних рад.
 
«Ми не розуміємо принципу дії керівництва НКРЕ  на доцільність впровадження проектів вуличного освітлення взагалі, та залишаємо за собою право скорочення часу роботи вуличного освітлення або відключення його повністю», — заявляють сільські голови. І додають: а це, у свою чергу, відіб’ється на настроях і так вкрай стурбованого населення району.