Новим керівником Європарламенту обрано італійця Антоніо Таяні

20.01.2017
Новим керівником Європарламенту обрано італійця Антоніо Таяні

Антоніо Таяні.

Кандидат від правоцентристської Європейської народної партії (ЄНП) Антоніо Таяні набрав 18 січня в останньому, четвертому, раунді голосування 351 голос і став новим президентом (спікером) Європарламенту. Другим «фіналістом» став італійський соціаліст Джанні Пітелла — 282 голоси.
 
Раніше Антоніо Таяні був віце-президентом Єврокомісії у справах промисловості та підприємництва. Таяні був також прес-секретарем екс-прем’єра Італії Сільвіо Берлусконі. Його партія «Вперед, Італіє» увійшла до складу Європейської Народної партії. ЄНП — найчисленніша фракція Європарламенту, членами якої є керівники Європейської комісії та Європейської ради Жан-Клод Юнкер і Дональд Туск.
 
Голова Європарламенту обирається на 2,5 року. У листопаді про відмову від цієї посади оголосив німецький соціаліст Мартін Шульц, який висловив бажання повернутися до німецької політики.
 
Новообраний президент Європарламенту може виявитися поборником діалогу з Росією. До сфери політичних інтересів Таяні у Європарламенті Україна ніколи не входила. Проте на посаді він дотримуватиметься проукраїнської позиції своєї партії, вважають експерти. За останні роки Європарламент став для Києва тією європейською інституцією, де на рівні керівництва українським інтересам надавалася широка підтримка.

Прихід на цю посаду представника Європейської народної партії (ЄНП) 63-річного італійця Антоніо Таяні в експертному середовищі сприйняли з обережним оптимізмом. Аналітики вважають, що в особі колишнього президента ЄП Мартіна Шульца Україна втратила впливового адвоката в євроструктурах, проте сподіваються, що Антоніо Таяні, хоча й менш відкрито, продовжуватиме підтримку євроінтеграційних прагнень України.
 
Також обрано 12 віце-спікерів Європарламенту, серед них і двох представників від Польщі, які, як сподіваються, також будуть стояти на позиціях підтримки України.