ТРАМПлін у Білий дім: інавгурацію Трампа бойкотуватимутьпонад 100 конгресменів-демократів

20.01.2017
ТРАМПлін у Білий дім: інавгурацію Трампа бойкотуватимутьпонад 100 конгресменів-демократів

Заспівати для Трампа відмовилися більшість іменитих зірок.

Сьогодні у Вашингтоні відбудеться інавгурація 45-го президента США Дональда Трампа. Сотні тисяч американців візьмуть участь у церемонії приведення президента до присяги, а також  концертах, балах та параді з цієї нагоди. Урочисті заходи розпочалися ще вчора.

Дональд Трамп разом iз майбутнім віце-президентом Майком Песом поклали вінок на військовому цвинтарі в Арлінгтоні, потім Трамп відвідав концерт біля пам’ятника Аврааму Лінкольну, де виголосив промову. Увечері відбулось кілька балів, організованих прихильниками Трампа. 
 
Сьогодні на Капітолії Дональд Трамп складе присягу на вірність Конституції США, після чого відбуде до Білого дому, звідки оглядатиме урочистий парад. 
 
На інавгурацію нового президента прибули американці з усіх штатів. Деякі з них зарезервували авіаквитки та місця в готелях ще рік тому.  Організатори сподіваються, що на сьогоднішню інавгурацію у Вашингтоні збереться 900 тисяч людей. Приблизно стільки ж, як на інавгурацію президента Джорджа Буша-молодшого, але значно менше, ніж на інавгурацію Барака Обами, свідками якої були два мільйони американців.
 
Не всі прибудуть до Вашингтона, аби привітати Трампа. Навпаки, на акції протесту проти нового президента планують вийти до 400 тисяч учасників. Порядок та безпеку охоронятимуть 28 тисяч поліцейських. Американська поліція та спецслужби вжили надзвичайних заходів безпеки в центрі американської столиці, яка в ці дні перетворилася на справжню фортецю: металеві бар’єри, бетонні блоки,  металошукачі,  поліцейські пости, солдати зі зброєю та вантажівки, які блокують вулиці.

До стану повної готовності приведено агентів ФБР,  Таємної служби та інших місцевих і федеральних агенцій безпеки, запрова­джено обмеження руху наземного транспорту та повітряних польотів над Вашингтоном. Загальні кошти, витрачені на спецзаходи під час інавгурації на східцях Капітолію та параду Пенсильванською алеєю, перевищують 100 млн. доларів. 
 
Останні опитування громадської думки засвідчили, що президент Барак Обама йде з посади з рейтингом підтримки американців у 58%, а Дональд Трамп заступає на посаду з одним із найнижчих рейтингів у новітній американській історії. У команди майбутнього президента США навіть виникли проблеми зі згодою іменитих митців виступити на концертах після церемонії інавгурації. Проти Трампа ополчилися зірки популярної музики та голлівудські актори.

Згоду виступити на концертах дали лише окремі представники музики кантрі, тобто «сільської» чи «народної» музики в американському варіанті. Саме вони популярні в американській провінції, яка й обрала Трампа президентом. 
 
Згладити ситуацію спробував керівник інавгураційного комітету Трампа Том Баррак, зауваживши, що захід радше буде «поетичним», а не «подібним до цирку святкуванням».

«Замість того, щоб оточувати його (Трампа. — Ред.) тими, кого люди вважають належними до списку «А», ми оточимо його м’якою чуттєвістю, — сказав Баррак і додав: — Ми щасливі, що у нас є найвидатніша в цілому світі знаменитість, і це — обраний президент». Артисти — це одне, але значно дошкульнiшим для Трампа буде те, що церемонію інавгурації бойкотуватимуть більше 100 американських конгресменів-демократів, які вважають  республіканця загрозою демократії.
 
Президент України Петро Порошенко заявив у вчорашньому інтерв’ю газеті «Уолл Стріт Джорнел», що сподівається на подальшу підтримку з боку нової американської адміністрації: «Я абсолютно впевнений, що продовження нашого співробітництва зi США буде дуже ефективним». Також він повідомив, що планує візит до Вашингтона та зустріч iз Дональдом Трампом уже наступного місяця. 
 

ДО РЕЧІ

«Украй дезінтегрованою» і такою, що «не відповідає міжнародним стандартам», вважають ви­борчу систему США в ОБСЄ, повідомляє «Німецька хвиля». На думку директора Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ Міхаеля Лінка, в кожному штаті діє різне виборче законодавство і різна практика використання нових технологій, а в багатьох штатах в’язні та екс-ув’язнені зовсім позбавлені ви­борчого права. Також потрібно зробити фінансову систему виборчої кампанії прозорішою, йдеться у звіті, підготовленому командою спостерігачів ОБСЄ за підсумками виборів у США. Крім того, пан Лінк розкритикував обраного президента США Дональда Трампа: на його думку, той «свідомо і неодноразово порушував межі риторики ненависті». «Те, що він при цьому зміг домогтися успіху, створює небезпечний прецедент», — наголосив Лінк.