Безпека без Надії

20.01.2017
Подразником спокою у парламенті минулої середи вкотре стала народний депутат Надія Савченко. Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки й оборони виключив її зі свого складу. Також Комітет звернеться до Генеральної прокуратури з проханням дати оцінку щодо того, чи є в діях Савченко ознаки державної зради.
Невдоволення колег Надія Савченко викликала своїми заявами про те, що повернути окупований Донбас під контроль України мирним шляхом можна тільки у випадку «здачі» Росії Криму. Про це народна депутатка сказала в ефірі каналу «112»: «Якщо це буде зроблено мирним шляхом, якщо Росія не витримає санкцій, це буде обов’язково здачею Криму». 
На ці слова одразу ж відреагував голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, який на засіданні Верховної Ради звинуватив Савченко у державній зраді. Таке ж звинувачення прозвучало й iз вуст члена депутатської фракції БПП Івана Вінника, який направив звернення до СБУ з проханням відкрити кримінальне провадження щодо Савченко.
Сама Надія не згодна з висунутими обвинуваченнями, що лунають на її адресу: «Я готова захищатися перед судом, перед будь-ким. Я не порушувала жодних законів України». 
Ця ситуація доводить, що народним депутатам варто бути стриманішими у своїх судженнях та оцінках не лише за трибуною ВР, а й перед телекамерами. «Крим на Донбас ми міняти не будемо. Й Донбас здавати не будемо теж. Ми будемо вигризати кожен метр української землі. Ми будемо боротися за кожного українця. Україна — це і Львів, і Київ, але і Крим, і Донецьк, і Луганськ. Не можна ставитися до території України, як до свого виборчого округу — де підтримують, за тих боремося, де не сприймають, тих викреслюємо», — так прокоментувала цю ситуацію перший віце-спікер Ірина Геращенко, наголосивши, що нав’язати дискусію про «здачу Криму» нікому не вдасться. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Учора Верховна Рада ухвалила законопроект №5636, яким законотворці дозволили допуск військових підрозділів інших держав на територію України у 2017 році. Але лише для участі у військових навчаннях. Ідеться про «Сі Бриз-2017», «Репід Трайдент-2017» та інші спільні міжнародні навчання. Згідно з цим документом, на територію України цьогоріч буде допущено до трьох тисяч військовослужбовців Збройних сил США, інших держав-членів НАТО та держав-учасників програми «Партнерство заради миру» з озброєнням і військовою технікою, серед яких кораблі, літаки та вертольоти.
Як зазначив народний депутат Андрій Тетерук, якщо раніше під час багатонаціональних навчань досвідом з нами ділились військові НАТО, то тепер, маючи безцінний досвід у зоні проведення АТО, Україні теж є чим поділитися зі своїми заокеанськими колегами.