«Анета»: надрання і надврожайна

18.01.2017
Серед багатого різноманіття сортів помідорів мені найбільше до вподоби надранні рослини.
 
Адже так приємно поласувати першими запашними плодами! Та й до масового спалаху фітофтори, як правило, ранні помідори встигають майже повністю відплодоносити.
 
І це дуже суттєвий плюс на їхню користь. Проте часто врожайність надранніх сортів дещо менша від пізніших. Та тільки не в цього сорту, про який я зараз розповім. 
 
Одного разу гостювала ранньою літньою порою у своєї далекої родички. Не обійшлося, звичайно, і без екскурсії по її городу.
 
Помідорна грядка чи не найпершою привернула мою увагу.
 
Там особливо вирізнявся один сорт, який був так обліплений плодами, що деякі кущі просто не витримували ваги добірного врожаю і вляглися на землю, рясно виблискуючи на сонці гарненькими червонобокими плодами.
 
Я була вражена побаченим і відразу почала допитувати родичку про цей сорт. Вона, не криючись, розповіла про «Анету» (такою була його назва).
 
Як ви вже здогадалися, поїхала я тоді додому не з порожніми руками...
 
Ледве дочекавшись наступного городнього сезону, я турботливо випестувала розсаду своїх улюбленців, а потім висадила їх на городі у відкритий ґрунт.
 
«Анета» виросла розлогою і міцною, чудово прийнялась і швидко пішла в ріст.
 
Чи не кожен день я спостерігала за нею, не забуваючи прополювати та підживлювати курячим послідом, і з нетерпінням чекала врожаю.
 
А він з’явився дуже швидко. Компактний кущ заввишки 60-70 см весь був у зав’язі. Проминув ще якийсь час, і плоди масово почали достигати.
 
За добірними червонобокими плодами масою 80-100 г не було видно ні стебел, ні листочків.
 
Багато кущів вгиналося під непомірною вагою врожаю і вилягали на землю. Але це не завадило вчасно зібрати врожай і пустити його на консервацію, засолити та наробити салатів.
 
Та й фітофтора спіймала облизня, бо там, де росла «Анета», їй вже не було чого робити. 
 
Минулого року «Анета» також дала хороший врожай, тому хочу поділитися цією радістю і з читачами.
 
Кожному, хто пришле мені відповідний запит і заадресований на своє ім’я конверт із марками по Україні, я обіцяю безплатно вислати пакет насіння помідорів «Анета».
 
Мені хочеться, щоб цей чудовий надранній сорт порадував своєю врожайністю городників у кожному куточку України. 
 
Надія ЦИБЕНЬ
с. Смоляри, Старовижівський район, 
Волинська область