Вічно голодна Рада: після канікул депутати одразу взялися підвищувати собі зарплату

18.01.2017
Вічно голодна Рада: після канікул депутати одразу взялися підвищувати собі зарплату

Депутати мають ухвалити кошторис Верховної Ради. Можливо, вони також підвищать собі зарплати — принаймні, такий варіант не виключений.

Як жартували соцмережі, у вівторок на Грушевського, 5 буде проведено конкурс «Зимова засмага-2017».
 
Депутати повернулися до роботи з «закордонних виборчих округів» (тобто з канікул, які ті провели на далеких i не дуже курортах) та відразу взялися до діла.
 
Одним iз законопроектів, який має для парламентаріїв першочергове значення, є проект постанови №5573, котрим пропонується підвищити посадові оклади голови парламенту та депутатів до 25-31 тис. гривень.
 
«Турботу» про народ, що несе тягар чималих комунальних платежів, постійного здорожчання, а віднедавна — ще й укотре «обваленої» гривні, видно відразу.
 
Згаданий документ пропонує збільшити з 1 січня 2017 року посадовий оклад голови Ради до 20 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, який на сьогоднішній день становить 1 544 гривні.
 
Тобто в середньому зарплата спікера підвищиться приблизно до 31 тис. гривень.
 
Також постанова передбачає підвищення зарплат заступників голови Ради та членів комітетів, якими є більшість депутатів парламенту.
 
Їхні оклади збільшаться до 16,2—19,2 прожиткового мінімуму, або 25-30 тис. гривень.
 
Цим же документом пропонується затвердити кошторис витрат Ради на 2017 рік у розмірі 1,128 млрд. гривень.
 
Напередодні спікер Андрій Парубій суворо попередив колег: не зберуться сьогодні на засідання — залишаться без фінансування.
 
Аргумент спрацював, i депутати слухняно посходилися до сесійної зали, розглянувши (крім власного «шкурного») ще декілька питань.
 
Так, зокрема, Верховна Рада України проголосувала за впровадження єдиного електронного квитка.
 
Це — новий прин­цип оплати у міському та приміському транспорті, який, як очікується, підвищить прибутковість державного транспорту і, як наслідок, приведе до скорочення потреби бюджетного фінансування.
 
За таку новацію віддали голоси 265 народних депутатів. 
 
Представляючи законопроект у ході засідання Верховної Ради, член депутатської фракції «Народний фронт» Ігор Васюник зазначив, що в ході підготовки документа до другого читання було враховано поправки, які стосуються встановлення додаткових гарантій для пільговиків щодо обов’язковості забезпечення їх електронними квитками для проїзду на безкоштовній основі.
 
Також парламент заопікувався судноплавством і розширив коло осіб, що мають право плавання в Україні під державним прапором. За цей закон у першому читанні проголосували 234 народні депутати.
 
Сенс документа в тому, щоб надати суднам право здійснення каботажних перевезень без окремого дозволу центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері транспорту.
 
Плюс до всього, Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект про запровадження автомобільних доріг оборонного значення в Україні — за основу його підтримали у вівторок 237 депутатів.
 
Хотілося б вірити, що підвищення статусу деяких автомобільних доріг позитивно відіб’ється й на їхньому стані, і так званий «ямковий ремонт» залишиться у минулому. 
 
Що ж стосується «головної страви дня» — фінансування Ради та зарплат її «мешканцям», то проект постанови з даного приводу парламентом поки що відхилено.
 
Однак до нього нардепи ще повернуться згодом — кошторис Верховної Ради має бути прийнято в будь-якому разі.
 
Спікер Парубій як компроміс запропонував колегам внести зміни в постанову, згідно з якими зарплата нардепів збільшується не до 20 прожиткових мінімумів, а лише до 15.
 
«А натомість ми могли збільшити фонд помічників і радників народних депутатів», — знайшов Парубій застосування решті грошей. Утім питання наразі так і лишилося відкритим.