Навколо світу з черпачком: смачні рецепти "заморських" страв

18.01.2017
Навколо світу з черпачком: смачні рецепти "заморських" страв

Шах-плов.

Поволі завершуються зимові свята, і ми, вдосталь насолодившись усім, на що була спроможна наша кулінарна фантазія і гаманець, думаємо і про варіанти «полегшених» для шлунку страв.

У хід пішли легкі супчики та дієтичні каші, «просто чай» або фрукти-овочі. Але інколи все-таки організм нагадує про недавні щедрі застілля і хочеться «чогось такого, сам не знаю, чого». 

Можна «зазирнути» на обідні столи народів планети і влаштувати собі для різноманітності ще й «іноземний» обід. 

До Балкан

Пошукаємо теплі страви, які годяться для холодної зимової пори. 
 
Багатьом улюблена і давно відома шурпа — національна страва багатьох народів Середньої Азії, Близького Сходу, Балкан.
 
Її варіацій є багато, насичений м’ясний бульйон з овочами і спеціями інколи подають і так: окремо на тарілках м’ясо, а окремо в чашках — густий бульйон.
 
Для шурпи потрібно: 0,5 кг баранячої або яловичої м’якоті, 150 г сала (я замінила вершковим маслом, також було дуже смачно), по три цибулини, картоплини і помідори, по дві морквини і болгарські перчини, по половині чайної ложки зіри і коріандру, два кислі яблука, пучок свіжої зелені петрушки, кропу та кінзи.
 
Сало наріжте шматочками середнього розміру і розтопіть у посудині з товстим дном. Вийміть готові шкварки з казана, для супу вони вже не знадобляться.
 
М’ясо наріжте і обсмажте до рум’яної шкірочки в отриманому жирі. Цибулю наріжте кільцями,  половину цибулі додайте в банячок і обсмажте до рум’яного кольору.
 
Додайте порізані помідори і перець.Тушкуйте, поки помідори і перець не пустять сік. Потім додайте сухі приправи.
 
Моркву наріжте крупною соломкою, додайте до засмажки і тушкуйте хвилин п’ять.
 
Залийте засмажку 3 літрами води, доведіть до кипіння, зменшіть вогонь і варіть приблизно 30 хвилин. Можна покласти в шурпу стручок не дуже пекучого перцю.
 
Покладіть цілий пучок перев’язаної зелені, але наприкінці приготування її треба буде вийняти. Коли шурпа повариться хвилин 15-20, додайте нарізані шматочками яблука зі шкіркою. 
 
Насамкінець покладіть до казана нарізану картоплю і ріпчасту цибулю, що залишилася. Варіть до готовності картоплі. І нарешті розлийте шурпу по тарілках, посипте дрібно нарізаною зеленню і подавайте до столу.

До Балтики

Багато хто за свята готував бігос, бо ця става зайняла гідне місце на нашій кухні і також стала національною, а готується в Польщі, Литві, Білорусі.
 
Рецептів дуже багато, інгредієнти варіюються, але головний компонент — капуста, свіжа і квашена, — мають бути обов’язково. 
 
Якщо часу на приготування бігоса обмаль, можна приготувати його полегшений варіант, різниця в смаках — мінімальна, а загалом страва дуже смачна.
 
Нам знадобиться 300 г вудженого м’яса (шинки, шпондеру, ковбаси), 900 г квашеної капусти, 100 г сала, 2 цибулини, 20 г сушених білих грибів, столова ложка томатної пасти, сіль, цукор, чорний мелений перець.
 
Гриби помити, залити зимною водою на 2-3 години, потім їх відварити й нарізати соломкою. Квашену капусту нашаткувати, поварити в невеликій кількості води 3-5 хвилин, відтиснути.
 
Нарізане кубиками вуджене м’ясо й сало обсмажити, додати до капусти, а також додати гриби й ледь підсмажену цибулю.
 
Тушкувати все разом, потім заправити томатною пастою, поперчити, посолити, додати цукор і тушкувати до готовності. Подавати з відвареною картоплею.І часу на приготування страва зайняла обмаль, і дуже смачно!
 
Італійський «чобіток»
 
Так само швидко можна приготувати пасту карбонара, одну з коронних страв італійської кухні. На 400 г спагеті потрібно взяти 2 яйця, 4 жовтки, 100 г пекоріноромано, пармезану або іншого твердого сиру, 200 г  бекону, 3 зубчики часнику, оливкова олія, сіль і перець. 
 
Спочатку розбийте в миску два яйця і додайте до них ще чотири жовтки, приправте сіллю і чорним перцем і злегка збийте.
 
Натріть сир на дрібній тертці, додайте в миску і розмішайте до однорідності. Поріжте часник на часточки, з обох сторін обсмажте в невеликій кількості оливкової олії, а коли часник потемніє — вийміть його.
 
Додайте дрібно нарізану панчету (італійську в’ялену грудинку, можна попередньо купити в магазині) або бекон, обсмажте з усіх боків і зніміть сковороду з вогню.
 
Відваріть спагеті (залиште їх злегка твердими). Додайте кілька столових ложок води, в якій варилася паста, на сковороду, решту води злийте, а пасту поверніть у каструлю.
 
Туди ж додайте вміст сковороди і збиті яйця, після чого енергійно помішайте пасту: це не дасть яйцям схопитися, перетворившись на омлет, у результаті має вийти однорідний соус.
 
Розкладіть пасту по тарілках, зверху притрусіть тертим сиром і подавайте на стіл.

Шедевр від мадам Дюбарі

Вона була нагороджена орденом Синьої стрічки за кордон блю — легенду французької кухні. Ця страва готується також нескладно.
 
Відбите куряче м’ясо посипати спеціями, обов’язково має бути майоран. На край викласти пластинку шинки і шматочок твердого сиру. Загорнути в рулетик, краї запхати всередину.
 
Вмочити в розтоплене вершкове масло і обкачати в сухарях. Трішки приморозити і злегка обсмажити на олії. Насамкінець поставити в духовку до повної готовності. І смакувати!

Колдуни

Смачні «представники» білоруської кухні. Потрібно кілограм картоплі, цибулина, півсклянки борошна, сіль, 200 г м’ясного фаршу, столова ложка дрібно нарізаного кропу, столова ложка дрібно нарізаної петрушки, чорний перець, 0,25 склянки олії.
 
Картоплю почистити, натерти на крупній тертці і добре віджати. Цибулю почистити, дрібно нарізати. Картопляну масу викласти в миску, додати борошно, посолити за смаком і замісити круте тісто.
 
Сформувати з нього кульки розміром з велику сливу, кожен розім’яти в плоский кружок. Фарш змішати з нарізаною цибулею і зеленню, посолити і поперчити за смаком.
 
Всередину кожного кружка картопляного «тіста» вкласти начинку і скрутити в кульку.
 
У каструлі закип’ятити воду, трохи підсолити і варити колдуни протягом 3-4 хвилин. У сковороді розігріти половину олії, обсмажити колдуни до зарум’янення, потім перекласти в форму для запікання і злегка полити олією. Поставити в духовку хвилин на 10 і негайно подавати! 

«Калалаатіко»

Кажуть, що фінські чоловіки дуже полюбляють цю страву. Дівчата, є сенс приготувати — нашим також має сподобатися!
 
Це — оселедець із запеченою картоплею по-фінськи. Для приготування цієї страви потрібно півкілограма картоплі, 2 яйця, цибулина, 250 г свіжого оселедця, 50 г олії, півсклянки молока і столова ложка борошна. 
 
Отож картоплю чистимо та ріжемо скибочками. Глибоку пательню злегка змащуємо олією.
 
Викладаємо у форму картоплю, зверху кладемо вичищений і нарізаний шматками оселедець, посипаємо оселедець борошном й акуратно поливаємо  олією.
 
Ставимо пательню на слабкий вогонь і тушкуємо під кришкою до готовності картоплі. Тим часом молоко збиваємо з яйцями, виливаємо на картоплю з рибою.
 
Ставимо в духовку, поки не з’явиться хрустка скоринка. 

Кавказька закуска

Ікра з буряка — дуже смачна, ароматна і практично без специфічного бурякового присмаку.
 
Її можна готувати зі свіжих продуктів протягом усього року, адже буряк, разом із часником і горіхами, чудово зберігається і може бути особливо корисним узимку, коли відчувається нестача вітамінів.
 
Вона смакує з картоплею, кашами, просто зі шматочком житнього хліба.
 
Потрібно: 700 г буряка, 150 г волоських горіхів, 4 зубчики часнику, гілочка кінзи, по столовій ложці цукру, оцту і соняшникової олії, сіль за смаком. 
 
Буряк помити і відварити або запекти в духовці. Готовий буряк охолодити, очистити від шкірки і пропустити через м’ясорубку.
 
Часник розчавити і розтерти з сіллю. Горіхи трохи обсушити на сковороді, очистити від лушпиння і подрібнити блендером або пропустити через м’ясорубку.
 
Змішати горіхи з часником, додати соняшникову олію і старанно розтерти.
 
З’єднати буряк із горіхово-часниковою сумішшю, додати цукор, сіль, оцет і перемішати. Готову ікру викласти в салатницю, прикрасити листочками кінзи і подавати із чорним хлібом або гарніром на свій смак. Смачного!
 
Продовження «кулінарних подорожей» — у наступних номерах «УМ». У світі ще багато смачного! 
 

ВЛАСНИЙ ДОСВІД

Кулінарні порожні замітки Тетяни Гусак
 
Тетяна Гусак — викладач столичного економічного ВНЗ. Більшість переписів у її кулінарних книжечках — унікальні, такі, що передавалися з покоління в покоління, і так — аж п’ять поколінь.
 
Але є в них і цікаві рецепти страв народів світу, які авторка зібрала власноруч: у подорожах, в архівах, записала від знайомих.
 
Деякі з них пропонуємо спробувати і в себе — переконайтеся, що наша література тематично дуже розмаїта і правдива.
 
Бо рецепти вдаються з першого разу, в них дуже точно вирахувані всі інгредієнти — таке враження у мене склалося, коли я їх випробовувала на власному досвіді. 
 
Мадридський часниковий суп мало кого залишить байдужим, навіть тих, хто «супів не дуже». Приготуйте!
 
Потрібно буде 0,5 курки, головка часнику, 4 яйця, цибулина, морквина, 2 стебла селери, корінь пастернаку, 6 шматочків білого хліба, перець горошком, чайна ложка паприки, 3 картоплини, 100г масла.
 
Хліб нарізати кубиками. 10—15 зубків часнику підсмажити на маслі, доки не стануть м’якими. Вийняти часник. На маслі підсмажити кубики хліба. З курки і коріння зварити бульйон.
 
Відділити м’ясо від кісток і відкласти.
 
Додати до бульйону картоплю і зварити до готовності, потім додати паприку і смажений часник. До супу кладемо шматочки м’яса і кубики хліба, вбиваємо 4 яйця і перемішуємо.
 
Коли закипить, зняти з вогню і дати настоятися. Подавати з нарізаною зеленню. 
 
Індійський суп — пряний і барвистий. Потрібно: велика цибулина, 3 зубки часнику, 500 г цвітної капусти, 2 столові ложки пасти карі, 2 столові ложки томатної, пасти, 3 столові ложки олії, 150 г червоної сочевиці, 1 л овочевого бульйону, 2 ст. л зелені коріандру, натуральний йогурт. 
 
Цибулю і часник дрібно нарізати. Підсмажити на олії з пастою карі. В казан налити бульйон, додати сочевицю і цибулю і варити 15 хвилин.
 
Капусту помити, розібрати на суцвіття і додати до супу. Варити ще 15 хвилин. Додати пасту і варити 5 хвилин. Подавати з зеленню коріандру та хлібом наан.
 
Хліб наан: 500 г борошна, 150 мл молока, 150 г йогурту, 2 яйця, 2 столові ложки вершкового масла, чайна ложка соди. Замісити тісто і залишити на 3 години в теплому місці.
 
Розділити тісто на 6 частин, тонко розкачати і випікати в духовці по 3 хвилини з кожної сторони при температурі 220 градусів.
 
Шах плов — назва говорить сама за себе.
 
Для його приготування нам знадобиться: курка, склянка рису, 2 цибулини, великий солодкий перець, 3 солові ложки родзинок, 3 столові ложки фісташок, 3 столові ложки кураги, 3 столові ложки журавлини, сіль, перець, 0,5 чайної ложки куркуми, 0,5 л молока, 100 г масла. 
 
Для тіста: 1,5 склянки борошна, 100 г масла, 3 столові ложки сметани, 3 столові ложки води, щіпка солі, чайна ложка цукру.
 
Замісити тісто і покласти в холод на 30 хвилин. З курки зрізати все м’ясо, а з кісток зварити бульйон. Рис відварити в молоці навпіл з бульйоном.
 
М’ясо нарізати дрібними шматочками і обсмажити на маслі. Додати цибулю, просмажити і додати перець, сіль, куркуму. На дно казана посипати подрібнені фісташки.
 
Розкачати тісто і викласти в казан, щоб звисали краї. На тісто викласти рис, полити його розтопленим маслом, на рис — сухофрукти, а на них — курку.
 
Завернути краї,злегка зліпивши. Пекти 40 хвилин при температурі 180 градусів. Відділити від стінок гострим ножем, викласти на тарілку і полити розтопленим маслом.
 
Розширюйте свій кулінарний кругозір!