Колядка про панщину

18.01.2017
Професійні та аматорські колективи міст і сіл Івано-Франківської області мали змогу позмагатися на фестивалі «Битва вертепів», який відбувся в селі Підгір’я Богородчанського району. Фест провели вперше, до участі зареєструвалося десять вертепів. 
«У нашому виступі прозвучала старовинна колядка про панщину, вона залишилася в селі завдяки старожилам. Ми давно уже записуємо колядки, різні стародавні пісні і співаємо їх на сцені. Хочемо, щоб наші пісні почули і взяли до уваги», — розказала учасниця вертепу з села Гвізд Надвірнянського району Ганна Кравчук.
А керівник вертепу села Бабче Богородчанського району Петро Катрич каже, що в їхньому селі є багато діючих вертепів. Село поділене на п’ять частин — п’ять «чвертей». І кожна чверть села має свій колектив, свій вертеп. Збережений у селі й старовинний сценарій вертепного дійства, якому понад сто років. Такі ж давні й костюми персонажів вертепу.
«За часів мого дитинства вертеп був чимось особливим», — розповідає голова журі фестивалю, народний артист України Ярослав Борута. — Ми цілий рік чекали Різдва, готувалися до нього, збиралися після школи й проводили репетиції, робили костюми. Зараз можна піти і купити все готове, а тоді все клеїли з кольорового паперу та картону. Цілий рік збирали позлітку з шоколадок, щоб зробити корони царям. А наші вчителі бігали по вулицях і ганяли колядників. Можливо, тому, що святкувати Різдво колись забороняли, вертепів було більше. Тепер ніхто нічого не забороняє, а в селах на Різдво нікого не видно, всі сидять по хатах».
Переможцем фестивалю «Битва вертепів» став вертеп продюсерського центру Star Team. Друге місце розділили вертеп села Гвізд (Надвірнянський район) та вертеп Молодіжної християнської спільноти імені Григорія Комишина (Богородчани). Третє місце посiли колядничий гурт «Молодіжка» івано-франківського Центру дозвілля дітей та юнацтва за місцем проживання та вертеп села Бабче Богородчанського району.
Організатори сподіваються, що наступного року фестиваль «Битва вертепів» буде масштабнішим і з часом досягне всеукраїнського, а можливо, і міжнародного рівня.