Вертепи до Харкова приїхали навіть з Криму

17.01.2017
Вертепи до Харкова приїхали навіть з Криму

Дитячі вертепи — повноправні учасники дійства. (Фото з сайтів: www. gx.net.ua та сайту центру «Накипіло».)

Кульмінацією «Вертеп-фесту-2017» стало зворушливе дійство, коли опівдні в обумовлений день знамениту колядку «Нова радість стала» заспівали одночасно у Харкові, Львові та Краматорську.

Тобто слобожанське дійство підтримали колективи, що приїхали на львівський міжнародний Різдвяний фестиваль, та учасники флешмобу, який проходив на Краматорському залізничному вокзалі.

«Цю колядку знають й підспівують люди, які навіть не є християнами, — пояснив цей задум один з авторів проведеного заходу, отець Михайло Ливицький. — Вона найкраще передає дух свята Різдва Христового та є спільною для всієї України».
 
Почався фестиваль єдиною ходою всіх учасників, яку очолював духовий оркестр Національної гвардії. У довгій колоні — неймовірно різношерста публіка: ангели, волхви, чорти, біблійні персонажі, ряджені артисти з Різдвяною зіркою на довгому держаку.

Біля пам’ятника Тарасу Шевченку та Оперного театру їх зустрічали творчі колективи Харкова, після чого багатоголосся вертепів злилося в один святковий спів. Здивовані перехожі охоче приєднувалися до спільного дійства і як могли підігрували тематичним виставам. 
 
Згодом «Вертеп-фест» розійшовся по багатьох куточках Харкова, а також завітав до шкіл-інтернатів, сирітських будинків, на підприємства, до військового госпіталю й інших медичних клінік. Причому атмосферу свята створювали не лише професійні виконавці, а й аматори.

«Ми дуже раді, що у нашому списку учасників — не лише традиційні народні фольклорні колективи, а й  групи та об’єднання творчих людей різних професій, — повідомила координатор фестивалю Ірина Гаєва. — Наприклад, до нас приїхали студенти, робітники дріжджового заводу, майбутні працівники МНС, повноцінний оркестр нацгвардійців! Саме вони роблять «Вертеп-фест» таким унікальним і несподіваним, навіть для нас, організаторів». 
 
Одночасно з різдвяним вуличним дійством у харківських театрах та арт-центрах пройшли вистави, пов’язані тією ж тематикою. Наступного року цю традицію буде продовжено. Більше того, організатори планують розширити число учасників флешмобу, які одночасно в різних куточках України заспівають знамениту колядку. 
 
Охороняла «Вертеп-фест» чимала кількість поліцейських та військових, проте головним символом надійності став квадрокоптер, що спостерігав за святом із неба. Саме на тлі цього «вартового» пройшло найбільше фотосесій.