Джо Байден у Києві закликав продовжити співпрацю з МВФ

17.01.2017
Джо Байден у Києві закликав продовжити співпрацю з МВФ

У Києві перебував з одноденним візитом віце-президент США Джо Байден, який у найближчу п’ятницю йде у відставку разом з адміністрацією президента Барака Обами.

Офіційно візит Байдена до Києва, вже шостий за час перебування на посаді віце-президента, був присвячений 25-річчю встановлення дипломатичних відносин між США та Україною.

Але в США та світі його коментують як останній жест підтримки України перед відставкою адміністрації Обами. Посольство США в Києві так і анонсувало цей візит — як підтвердження підтримки України Сполученими Штатами. 
 
Заступник Обами розглядається політичною верхівкою в Києві як політик, прихильний до нашої країни, та речник українських інтересів в адміністрації американського президента.

Політичні коментатори вказують, що віце-президент з адміністрації Обами під час останнього візиту міг підказати українській владі способи та напрями співпраці з новою американською адміністрацією президента Дональда Трампа.

Але є й протилежні коментарі, мовляв, візит Байдена до Києва здійснюється з метою «подражнити» нового хазяїна Білого дому і може мати негативний вплив на відносини української влади з командою Дональда Трампа. 
 
У рамках візиту Байден зустрічався у Києві з Президентом Петром Порошенком та Прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом.  Прем’єр Гройсман подякував американському гостю за тверду та незмінну позицію США та особисте лідерство Джозефа Байдена у справі мобілізації міжнародної допомоги та підтримки територіальної цілісності й суверенітету України. Гройсман також підкреслив готовність України до подальшого розвитку стратегічного партнерства зі США.
 
Президент України Петро Порошенко заявив, що «нинішня агресивна Росія» є пріоритетною загрозою і для США, і для України. Про це він повідомив після вчорашніх переговорів з віце-президентом США. «Вітаю перші обнадійливі сигнали, виголошені під час сенатських слухань кандидатів на посади державного секретаря Тіллерсона та міністра оборони США Маттіса.

Так, нинішня агресивна Росія — це пріоритетна загроза і для США, і для України», — заявив Порошенко. Президент також наголосив на важливості збереження санкцій проти Росії до відновлення територіальної цілісності України. 
 
Зі свого боку, Джо Байден відзначив, що санкції проти Росії через її агресію на Донбасі й анексію Криму діятимуть до виконання нею своїх зобов’язань. Він також закликав Україну продовжувати співпрацю з Міжнародним валютним фондом і очищати банківську систему.

«Продовжуйте працювати з МВФ, щоб упровадити жорсткі реформи, які забезпечать стійкість економіки», — сказав Байден. Крім того, він наголосив на важливості боротьби України проти корупції.