Досягнення Обами: 44-й президент США залишає Білий дім із вражаючим рейтингом

12.01.2017
Досягнення Обами: 44-й президент США залишає Білий дім із вражаючим рейтингом

Президента Обаму американці запам’ятають простим хлопцем iз чудовим почуттям гумору.

Сорок четвертий президент Сполучених Штатів Америки Барак Хуссейн Обама II (в ніч на середу за київським часом) виголосив прощальну промову в місті, де розпочав свою політичну кар’єру.
 
До конгрес-центру «Маккормік Плейс» у Чикаго разом iз ним прибули перша леді Мішель Обама і віце-президент Джо Байден iз дружиною.
 
У залі зібралися близько 20 тисяч осіб. Спочатку квитки на захід роздавали безплатно, але пізніше їхня ціна у перекупників в інтернеті перевищила тисячу доларів.
 
Американський лідер підбив підсумки свого восьмирічного правління і зробив настанови на майбутнє.
 
«Якби я сказав вам вісім років тому, що Америка подолає велику рецесію... Якби я сказав вам, що ми розпочнемо новий етап відносин із кубинським народом, закриємо іранську ядерну програму без жодного пострілу, позбавимося натхненника терактів 11 вересня... Якби я пообіцяв вам усе це, то ви могли б сказати, що цілі надто завищені. Однак ми зробили це. Америка є сильнішою і кращою, ніж коли ми починали. Я прошу вас вірити, не в мою здатність щось змінити, а у вашу. Так, ми можемо. Так, ми зробили. Дякую вам. Нехай Бог благословить вас», — промовив Обама. 
 
У своєму прощальному слові президент Сполучених Штатів закликав захищати відкрите суспільство та демо­кратію в США, а також попередив про можливі загрози. Одними з головних таких загроз для демократії США він назвав расизм та економічну нерівність.
 
Під час своєї промови Обама один раз згадав про Росію, говорячи про виклики для США.
 
«Ісламська держава» намагатиметься вбивати безневинних людей, але вони не зможуть перемогти Америку, якщо ми самі не зрадимо нашу Конституцію і принципи, за які ми боремось. Суперники, як Росія чи Китай, не зможуть зрівнятися з нашим впливом у світі, якщо ми самі не зречемося того, чого ми дотримуємося, і не станемо просто ще однією великою країною, яка залякує менших сусідів», — констатував американський лідер.
 
Обама також нагадав, що за десять днів він передасть владу законно обраному президентові Дональду Трампу, і наголосив, що його адміністрація зробить усе можливе, аби це відбулося якомога швидше і безболісніше.
 
Про свого наступника Дональда Трампа Обама згадав лише раз — на початку промови.
 
Однак низка американських видань зазначає, що порушені у зверненні теми непрямо опонували до ідей, з якими Трамп ішов на вибори.
 
Завуальованим зверненням до Трампа можна вважати той пасаж промови Обами, в якому попереджає, що ще однією небезпекою для устрою Сполучених Штатів є тенденційний підбір фактів політиками, коли думки базуються не на «загальних вихідних фактах» — тобто, популізм.
 
Телеканал «Ен-Бі-Сі Ньюс» зауважив, що Обама здавався обережним у висловлюваннях щодо викликів, які очікують на адміністрацію Трампа стосовно зробленого Обамою за роки його президентства.
 
І, на завершення, звертаючись із трибуни до своєї дружини Мішель, Обама сказав: «Впродовж останніх 25 років ти була не тільки моєю дружиною і матір’ю моїх дітей, ти була моїм найкращим другом... І я пишаюся тобою. Вся країна пишається тобою».
 
І на цих словах не стримав сліз. У цей момент, щоб підтримати його, на сцену піднялися дружина Мішель і доньки Малія та Саша.
 
Мішель Обама закохала в себе не лише простих американців, а й журналістів, модних фотографів, дизайнерів і навіть титулованих осіб.
 
Першу леді запам’ятають не лише за витончений смак, бездоганний стиль, любов до здорового способу життя, а й за чудове почуття гумору. 
 
Барак Обама залишає Білий дім з гордо піднятою головою. Вісім років тому він заступав на посаду зі своїм славетним гаслом «Так, ми можемо» (Yes, we can), а тепер залишає її зі словами «Так, ми зробили» (Yes, we did).
 
Останнє опитування громадської думки, яке було проведене інформагенцією «Ассошiейтед Пресс» та соціологічним центром NORC Center for Public Affairs, засвідчило, що Обаму підтримують 57 відсотків американців.
 
Із таким же результатом залишав посаду найпопулярніший американський президент останніх десятиліть Білл Клінтон.
 
Інавгурація 45-го президента США Дональда Трампа запланована на 20 січня.