Автор зворушливої колядки школяр Данилко Савка пише музику з чотирьох років

12.01.2017
Автор зворушливої колядки школяр Данилко Савка пише музику з чотирьох років

Савка-бенд. (Фото з домашнього архіву Савок.)

Коли напередодні Різдвяних свят у мережі з’явився відеоролик колядки «Велика новина по світу ходила», автори цього проекту й не сподівалися на неймовірну популярність відео.
 
Глядачів зворушує усе: і те, що автором слів, музики й аранжування колядки став восьмирічний хлопчик, і те, що учасниками зйомки відеокліпу стала справжня сім’я маленького музиканта з Івано-Франківська.
 
За кілька днів колядку переглянули та послухали тисячі людей. Сім’ї Савок надійшла пропозиція музичної співпраці з Варшави.
 
Данило Савка пише музику з чотирьох років. Він старший син — йому вже вісім років — у дружній багатодітній сім’ї. Окрім нього, Людмила та Андрій виховують Олександра (5 років), Дмитра (1,9 року) та Михайлика (4 місяці).
 
У цій родині всі талановиті. Мама, Людмила Лінник, грає на фортепіано, пише вірші та прозу, а її блог у «Фейсбуці» має тисячі читачів. Батько Андрій — музикант, він грає на скрипці та гітарі, часто виступає на різних концертах як в Україні, так і за кордоном.
 
Олександр у свої п’ять років вчиться грати на гітарі й дуже любить співати. Маленький Дмитрусь, відколи навчився ходити, «допомагає» братам, коли вони займаються, натискаючи клавіші інструментів, і обов’язково підспівує, чистенько виводячи мелодію. 
 
«Немає особливого секрету виховання обдарованої дитини. Данило вихований на класиці, інші жанри він сприймає складно. Попса його взагалі не приваблює. Він слухає джаз, хороший рок, світові хіти. Головне — дати можливість дитині робити те, що їй цікаво, але це має бути праця. Цей перший успіх його окрилив. Він щасливий від такої кількості теплих відгуків, але ми допомагаємо йому розуміти, що це тільки початок шляху і ще дуже багато потрібно вчитися. Бог послав нам чудових педагогів Ольгу Степанівну Назаренко (фортепіано) та Мар’яну Василівну Гусар (імпровізація та теорія музики)», — розповідає Людмила Лінник.
 
Коли минулого року Данило Савка написав слова і музику колядки, його рідні виконали цей твір для кількох родичів і  близьких друзів, та й по всьому. А в цьому році вирішили подарувати синові запис на професійній студії у Романа Калина (звук) та Denfilm media-studio Дениса Овчара (відео).
 
«Мені подобається Різдво, адже це дуже красиве сімейне свято. Написати слова і музику пісні спробував уперше, досі писав інструментальні твори. Також написав концерт для фортепіано з камерним оркестром. Мрію його зіграти. Дуже сподобалися зйомки. Ми не прикидалися, а були собою. Ми часто вдома ось так граємо: я на клавішах, на фортепіано або на мелодиці, тато на скрипці або на гітарі, Лесик теж учиться акомпанувати на гітарі, молодші брати допомагають. У кліпі ми зняли навіть нашого песика Тедді, так що на екрані усе дуже справжнє», — каже маленький композитор.