Економіку підніматиме Гоголь: агрокластери додадуть шести областям більше 3,5 тисяч робочих місць

12.01.2017
Економіку підніматиме Гоголь: агрокластери додадуть шести областям більше 3,5 тисяч робочих місць

Більшість мешканців територій, що увійшли до перших агрорекреаційних кластерів, навряд чи обзиватимуть так свою малу батьківщину. Головне, щоб результат не лишився на рівні перейменування того, що й так створене, новим терміном.

У шести областях України минулого року почали створювати агрорекреаційні кластери.
 
Очікується, що такі об’єднання у глибинці не лише стимулюватимуть зелений туризм, а й стануть генератором розвитку малого та середнього бізнесу у сільській місцевості.
 
За погодженим у Мінагрополітики планом, перші агрокластери взялися організовувати на територіях певною мірою облаштованих як з огляду на історичні традиції, так і завдяки  самоорганізації місцевих підприємців.
 
У Миколаївській області основою такого кластеру став цілорічний курорт «Коблево» на території Березанського та Очаківського районів.
 
Полтавська область переформатовує на кластер «Диканька цілий рік», місця, оспівані Миколою Гоголем.
 
У Чернігівській області в «Козацьке коло» увійдуть Парафіївська об’єднана територіальна громада за участю Качанівського парку, а також добре знані місцеві фермерські господарства «Хутір «Соколиний» та «Мрія».
 
Одеська область розвиватиме «Екопарк Фрумушіка» у Тарутинському районі, а Київська  область буде представлена у пілотному проекті «Медвином» з Іванківського району.
 
Херсонщина в компанію перших агрокластерів зайшла з курортами «Лазурне» та «Арабатська Стрілка».
 
«Реалізація проекту зі створення агрорекреаційних кластерів дозволить нам створити комплексний туристичний продукт, розширити спектр послуг, забезпечити сільське населення постійними робочими місцями та додатковими заробітками. У результаті впровадження кластерів передбачається поява майже 3,5 тисячi нових робочих місць», — прокоментував міністр аграрної політики та продовольства Тарас Кутовий. 
 
За інформацією прес-служби Мінагропроду, вже у лютому-квітні цього року планують провести низку дводенних регіональних навчально-практичних семінарів, аби поширити успішний досвід проектного підходу розвитку сільських територій на базі пілотних регіонів.
 
Навчання представників різних областей України проведуть спільно з проектом Європейського Союзу «Підтримка впровадження сільськогосподарської та продовольчої політики в Україні».
 
Агрорекреаційні кластери як один із механізмів розвитку сільських територій уперше представили на Міжнародній туристичній виставці UITT 2016 «Україна — подорожі та туризм», яка пройшла навесні минулого року в Києві.
 
Виставка UITT традиційно збирає професіоналів туристичного ринку, представників державних структур, готельєрів та перевізників.
 
Тоді директор Департаменту науково-освітнього забезпечення та розвитку підприємництва на селі Андрій Стефанович та його заступниця Світлана Павленко презентували Концепцію розвитку сільських територій, схвалену розпорядженням Кабінету Міністрів у вересні 2015 року.
 
Саме тоді профільні асоціації та професіонали туристичного ринку висловили зацікавленість у налагодженні співпраці з міністер­ством у цьому проекті та готовність провести інтегроване навчання активного сільського населення на базі пілотних територій.
 
Зараз міністерство вже планує створити зональні навчально-практичні центри для успішного ведення господарської діяльності в сільській місцевості.
 
Адже завдяки розвитку супутніх, суміжних та альтернативних галузей господарювання, в тому числі й туризму, регіони мають шанс отримати реальні можливості для розвитку своєї економіки. 
 

ДОВІДКА «УМ»

Кластери можуть створюватися як на постійній, так і на тимчасовій основі. Останні формуються на час інвестиційної діяльності зацікавлених структур.
 
Основоположником кластерного підходу в економіці визнано М. Портера.
 
Він визначив кластер як «групу географічно сусідніх взаємопов’язаних компаній і пов’язаних iз ними організацій, що діють у певній галузi, характеризуються спільністю діяльності і взаємодоповнюють один одного».
 
Таким чином кластери є зосередженням у рамках однієї обмеженої території взаємопов’язаних підприємств і організацій, що займаються розробкою, виробництвом, просуванням і продажем спільного продукту, а також суміжними і рекреаційними послугами.
 
Метою створення агрорекреаційних кластерів є підвищення конкурентоспроможності території на ринку за рахунок вищої ефективності спільної роботи підприємств і організацій, що входять у кластер, а також стимулювання інновацій та формування позитивного іміджу регіону.