На Донбас знову прибули чеченські бойовики-"кадирівці"

11.01.2017
На східному фронті триває позиційна війна, обстріли позицій ЗСУ не припинялися ні на Різдво, ні в наступні дні. Впродовж понеділка окупанти 46 разів відкривали вогонь на лінії розмежування, внаслідок чого п’ять українських військових отримали поранення, повідомляє штаб АТО.
 
Зокрема, з мінометів ворог обстріляв Водяне поблизу Маріуполя, а на донецькому напрямку — Зайцеве, Авдіївку та Луганське. Тоді як поблизу окупованого Луганська, в районі Сизого, бойовики застосували БМ-21 «Град». До того ж неодноразово накривали мінометним вогнем Троїцьке.
 
Речник Міноборони з питань АТО Олександр Мотузяник зазначає, що по­близу двох населених пунктів на донецькому напрямку ворог обладнує нові позиції, мінує територію. Йдеться про села на так званій Світлодарській дузі — Луганське та Новолуганське. Тим більше що позиції поблизу Новолуганського на панівних висотах захисники України відбили у ворога під час кривавих боїв у грудні 2016 року. 
 
«Біля Луганського та Новолуганського противник поспіхом обладнує нові позиції, мінує місцевість, намагається засилати диверсійні групи до українських укріплень», — каже полковник Мотузяник.
 
Водночас, за непідтвердженими даними джерел у контррозвідці СБУ, серед бойовиків на окупованих територіях Донбасу помітно зросла кількість вихідців із Чечні, так званих «кадировців». У спецслужбі припускають, що чеченські бойовики приїхали, ймовірно, для того, щоб придушити тих сепаратистів, які виходять із-під контролю, передає сайт «Українська правда».
 
Так, наприкінці листопада в Донецьку почала помітно зростати кількість бойовиків iз шевроном iз написом «СЕВЕР» та зображенням двох прапорів (Росії та Чеченської республіки). Підрозділ базується в Донецьку на території колишнього Управління МВС на Донецькій залізниці.
 
Упродовж грудня 2016 року — початку січня 2017 року їхні лави поповнилися новоприбулими. В Донецьку місцеві називають їх «кадировцями», оскільки на їхніх автомобілях часто розміщенi портрети лідера Чечні Рамзана Кадирова.
 
Крім цього, бойовиків-«кадировців», у тому числі вихідців iз Дагестану, бачили в Будьоннівському районі Донецька, а також у селі Олександрівка. Тоді як на початку січня до Ясинуватої прибув батальйон Внутрішніх військ МВС Росії «Сєвєр», що майже повністю складається з бійців чеченської національності. 
 
Указаний підрозділ спочатку в повному складі було дислоковано в Ясинуватій, а потім бійці цього батальйону групами відбули до різних підрозділів терористичної «ДНР» для посилення позицій.
 
Наразі українська розвідка ще не зафіксувала участь «кадировців» у бойових зіткненнях. Тож у вітчизняній спецслужбі вважають, що чеченці прибули переважно для боротьби з непідконтрольними окупаційному командуванню озброєними формуваннями бойовиків. А також для залякування місцевого населення і придушення можливих «голодних» бунтів. 
 

А ТИМ ЧАСОМ... 

Народний депутат Надія Савченко оприлюднила списки українських полонених в ОРДЛО і на території Росії та зниклих безвісти. Також вона наводить списки з 524 осіб, яких запитують в української сторони так звана «ДНР».
 
Серед них є, зокрема, і прізвище обвинувачуваної в сепаратизмі Нелі Штепи під №517, яка була мером Слов’янська під час його окупації.
 
Савченко вважає, що обмін «всіх на всіх» повинен відбутися за три етапи. При цьому вона вказує дві категорії обміну: військовополонені та зниклі безвiсти. Відтак пропонує провести перший етап обміну підтверджених осіб з обох боків: 42 українцiв обміняти на 256 сепаратистів.