Не треба говорити всує слово «незалежність»...

04.01.2017
На радіо, у пресі, в диспутах депутати, державні діячі дуже люблять говорити «незалежна Україна». Начебто в цьому нічого поганого і нема.
 
Але чи говорять у світі «незалежна» Польща, Франція, Італія, Норвегія тощо? Ні! Чому ж в Україні так полюбляють говорити «незалежність»?
 
Раніше, коли Україна перебувала під протекторатом Росії, Польщі, Австрії чи іншої країни, слово «незалежність» було доречним.
 
Але ж нині Україна вже чверть сторіччя є самодостатньою країною з усіма атрибутами держави — гербом, прапором, гімном, президентом, парламентом, армією, воєнною доктриною, тому слово «незалежність» не є доцільним.
 
Україна — самодостатня держава, і, само собою зрозуміло, є незалежною країною. І весь час підкреслювати, що Україна є незалежною, не завжди доречно і навіть принизливо для нас.
 
І не акцентуючи, що Україна є незалежною державою, ми тим самим вибиваємо козир із рук її недругів (у тому числі й потужної п’ятої колони), які єхидно й глузливо говорять про нашу незалежність: «А от чєго Украіна нєзалєжна? От газа, угля, іностранной валюти ілі от собствєнной глупості?».
 
І їм не втямки, що кожна держава підтримує економічні, бізнесові, культурні, торговельні зв’язки з іншими країнами. Так живе весь світ. І до чого тут незалежність? Просто не потрібно таке слово всує вживати... 
Віталій БУЛАВКО, 
журналіст, пенсіонер
Київ