Смачний Святвечір: топ рецептів пісних страв до першої зірки

04.01.2017
Смачний Святвечір: топ рецептів пісних страв до першої зірки

Шостого грудня — останній день посту і довгоочікувана мить, коли перша зірка на небі сповістить про народження Спасителя.

Християни очікують на цей день особливо, бо це — день примирення і всепрощення. Коли на небі з’являється перша зірка, уся родина дружно збирається за столом, на якому 12 пісних страв, головною серед яких є кутя.

Головна страва — кутя

Любов Марущак — дружина священика, за освітою — медик, за покликанням душі — волонтер.
 
Хоч вона скромно «коригує» цю свою діяльність, кажучи, що «ми всі трохи волонтери», проте нещодавно її черговий щирий заклик підготувати захисникам вітамінні суміші знову почули однодумці, і пакетики із сухофруктами, імбирні суміші, мед і горіхи були благополучно отримані адресатами. Матимуть тепер захисники і кутю — інгредієнти якраз для неї. 
 
Пані Любов розповідає: «Я родом iз села, що на заході України, Борщівський район. У моїй родині споконвіку готувалися з особливою увагою до народження Ісусика. Ми, малі діти, мали обов’язок все в домі поприбирати, прикрасити ялинку і бути слухняними. Зараз, коли стали дорослими, маємо з братом свої сім’ї і кожен пішов із батьківського дому, ми стараємось зберегти звичаї та навчити своїх дітей цього». 
 
На Святвечір на столі головна страва —  це кутя, тобто страва  з пшениці, яку наперед замочували в воді, бажано на ніч, потім відварювали, додавали мед, смажені чи підсушені горішки, тертий мак.
 
На 0,5 л пшениці — 200 г маку, 200 г цукру, 2 столові ложки меду, 100 г горіхів. Перебрану пшеницю промити кілька разів. Залити гарячою водою і варити 2—3 год. на легкому вогні. 
 
«Мак, — уточнює пані Люба, —  завжди тер у макітрі (глиняній мисці ) макогоном господар дому. Бабуся і мама в дитинстві  забороняли нам облизувати макогін, щоб чоловік не був лисим. Тепер скажу, що то неправда», — усміхається Любов Марущак.
 
«До сма­­ку додавали мелену корицю, родзинки, хто любив —  халву, але нам не смакувало з халвою. Вечеря завжди пісна, тобто м’ясо на столі було тільки на Різдво, — продовжує вона. —  До страв на столі входили борщ iз грибами і квасолею (також пісний) і варениками. Вареники були з різною начинкою (тушкована капуста, мак, вишні, картопля) та пончики з часником, були страви з риби, смажений або запечений в духовці короп, холодець із риби, тушкована на олії капуста з грибочками, мариновані гриби, салат з бурячка з часником, рибні котлети з картоплею і узвар із сушених фруктів (яблук, грушок, чорносливу, шипшини (у нас говорять, із свербивуса). На столі господар ставив хліб, зверху сіль і збоку свічку, яку ставили в склянку з житом. Старалися все встигнути до появи першої зірки на небі. І ось Різдвяна зірка зійшла, вся сім’я, святково одягнута, стає на коліна перед іконами до молитви, щоб подякувати Господу за прожитий рік і діждати в здоров’ї і щасті наступного року. Потім господар дому благословляє стіл, і першу ложку завжди всі куштують кутю , а потім інші страви , страв на столі 12, що символізує 12 апостолів, які були з Ісусом». 
 
Борщ на Святвечір найсмачніший!
 
Любов Марущак каже, що різдвяний борщ готується просто, зі звичних інгредієнтів, але саме на Святвечір він вдається найсмачнішим — дива та й годі!
 
«Свій борщ я готую просто: тушкую на олії бурячок, моркву, цибулю, потім добавляю відварені  сушені гриби і також тушкую, додаю томатної пасти або свіжий помідор, тертий на тертці, наприкінці часничок, зо 2-3 зубчики, пропущені через часникодавку. У банячок, де вариться квасоля, додаю картоплю, шинкую капусту і додаю до картоплі. Коли майже готове, додаю тушковані овочі з грибами, потім зелень (кріп, петрушка, лавровий листок) перець».
 
До борщу «пасуватимуть» пісні пампушки, для випікання яких потрібно 2,5 склянки борошна, півлітра теплої води, 30 г свіжих дріжджів, столова ложка цукру, половина чайної — солі, 3 столові ложки олії і 4 зубці часнику. 
 
У воді розчинити дріжджі, сіль, цукор, додати олію і борошно, замісити тісто і дати  йому підійти. Затим розділити його на невеликі шматочки, сформувати пампушки і викласти на деко, змащене олією, і поставити в духовку, розігріту до 180 градусів.
 
Тим часом подрібнити часник, додати сіль, олію, трішки води і все перемішати. Полити заправкою гарячі пампушки і подавати їх до столу.
 
Біля господаря мають стояти миски з пирогами, пампухами, варениками. Щоб, коли він запитуватиме: «Чи бачите ви мене за пирогами?», діти дружно мають відповідати: «Не бачимо!». —«От щоб і в новому році мене було не  видно за пирогами!» — має відповісти господар, щоб весь рік був і хліб, і до хліба. 
 
Любов Марущак пропонує такий рецепт святвечірніх пампухів
 
На 1 л борошна взяти 2 столові ложки олії, чайну ложку солі, столову ложку цукру, чайну ложку спирту, 350 грам відвару з картоплі кімнатної температури, 30 г свіжих дріжджів.
Дріжджі розвести в відварі з картоплі, додати цукор. В борошно дати олію, спирт, сіль. Все змішати і поставити в тепле місце, щоб підійшло. Виробляючи пампухи, можна додати всередину повидло і смажити в олії, потім присипати цукровою пудрою, можна без повидла, тоді вони також смакуватимуть iз часником до борщу.
 
Риб’ячi страви — обов’язкові!
 
Бо це — стародавній символ Христа. 
 
Господиня пропонує приготувати, приміром, короп, запечений на кружальцях картоплі. 
 
«Короп готую так: роблю впоперек надрізи від хребта, не до кінця живота, туди вставляю тоненькi кружальця лимона, розмарин, перець, сіль, часник, чуть збризкую оливковою олією (виставляю його на кружальця картоплі ) і до золотистої шкірочки запікаю в духовці при 170 градусах». 
 
«Холодець iз риби інколи роблю з різних видів риби: беру голову сьомги і добавляю з коропа плавники, голови, гарно застигає, желатин ніколи не додаю», — каже пані Люба.
 
Щоб зварити рибний холодець, треба буде 1кг риби (товстолобика, іншої, можна кількох видів), літр води, морквина, цибулина, 2 лавровi листки, 4 перці-горошки і сіль за смаком. Рибу почистити і порізати на шматочки.
 
Скласти їх у каструлю (і голову, хвіст та плавники також), залити водою і ставити варитися. Коли закипить — зняти піну, додати почищені овочі і спеції і варити до готовності. Далі рибу та овочі витягнути, а бульйон процідити. Розкласти рибне філе по тарілочках і залити бульйоном. На 2 години в холодильник — і холодець готовий.
 
Господині на Святвечір готують і вареники (вважається, що, потрапивши до раю, людина купатиметься як вареник у маслі), голубці (бо голуб — символ миру), страви з бобових, бо вони приносять у дім достаток, вінегрет чи інші овочеві салати, приміром, тушковані буряки.
 
Буряки і моркву потерти, порізати цибулю, все злегка обсмажити на  олії. Скласти в каструлю з товстим дном, посолити, поперчити, додати столову ложку оцту, а можна вичавити сік лимона і перемішати.
 
Тушкувати на повільному вогні до готовності, постійно помішуючи. Можна їсти як самостійну страву (смачно і в гарячому, і в холодному вигляді), дуже смачно з оселедцем.
А ще має бути узвар, який символізуватиме урожай фруктів та ягід.  
 
Вариться він із сушених яблук, груш, слив. Хто бажає, додає вишні, чорноплідну горобину, інші ягоди. Сухофрукти помити, залити водою і дати постояти 2 години.
 
Потiм варити до готовності фруктів, а в готовий охолоджений узвар додати меду і цукру за смаком.
 
«Після вечері віншують і колядують усією сім’єю «Нова радість стала», «Добрий вечір тобі», а діти маленькі «квокають»: «квок, квок, сто курок, межи нами когуток», для того, щоб у господаря дому був достаток і багато птиці, за це діткам кидають цукерки, монети.
 
Ісусик маленький Не спить, не дрімає. 
Своїми руками Весь світ обнімає. 
І вашу хатину , І вашу родину ! 
І всю Україну! Христос ся рождає !
 
Так віншують iз Різдвом Христовим», — розповідає  про цікаві моменти віншування Спасителя Любов Марущак. 
 
Хай Вашу оселю янголи сторожать! Хай Ісусик прещедрий вам добра примножить! Будьте щасливі, будьте здорові! Живіть у мирі й у любові!