У світі зростає торгівля людьми: окрім жінок, жертвами стають діти та чоловіки

28.12.2016
У світі зростає торгівля людьми: окрім жінок, жертвами стають діти та чоловіки

Рабство й досі існує...

Упродовж останнього десятиріччя характер перемитництва (торгівлі людьми) у світі змінився. Про це свідчить оприлюднена позавчора доповідь Управління Організації Об’єднаних Націй з наркотиків і злочинності (UNODC).

Дослідники управління зафіксували випадки торгівлі людьми у 106 країнах світу. Перемитництво з метою статевої експлуатації, примусової праці та жебракування є найпоширенішим, а діти становлять приблизно третину всіх жертв. Майже три чверті жертв торгівлі людьми у світі є жінки або дівчата: 51 відсоток жертв є жінки, а ще 20 відсотків — неповнолітні дівчата.
 
UNODC вивчала тренди у торгівлі людьми у світі, проаналізувавши 63 тисячі випадків, які стались впродовж 2012—2014 років. Загалом, за даними Міжнародної організації праці, за цей період жертвами торгівців людьми стало близько 21 мільйона осіб у світі.
 
Найбільше експертів турбує, що за останні десять років значно збільшилася кількість дітей, які стають жертвами торгівлі людьми. У 2014 році порівняно з 2004 роком ця цифра виросла в більш як два рази — з 13 до 28 відсотків. При цьому переважно хлопчики стають жертвами зловмисників у країнах Африки, де дуже поширене використання примусової праці, а також жебрацтво та використання дітей-солдатів.

А в країнах Центральної Америки, Карибського басейну та Південної Америки, де поширене сексуальне рабство, жертвами торгівлі людьми стають переважно дівчата. Крістіна Канґаспунта, керівник групи підготовки доповіді ООН зазначила щодо перемитництва людей: «Жінок, головним чином, експлуатують суксуально. 72% жінок експлуатують статево, але є і 20%, що їх використовують для примусової праці».
 
Дітей та інвалідів використовують торгівці людьми для жебрацтва, тоді як інших жертв використовують для укладання фіктивних шлюбів, зйомок у порнографічних фільмах або для участі у шахрайських схемах. Крім того, в десятьох країнах повідомлялось про випадки торгівлі людьми для використання їхніх органів. Водночас усе більшого поширення набувають випадки використання людей, як рабів, що було типовою ознакою середньовіччя. Цим нині найбільше вирізняються ісламістські рухи на кшталт «ІДІЛ» та «Боко Харам». 
 
Проте і частка чоловіків, які потрапляють у невільництво та піддаються експлуатації, останніми роками значно зросла — за останнє десятиліття з 13 до 21 відсотка. В UNODC це пояснюють тим, що у світі стало більш поширеним використання фізичної праці невільників. Так, у 2014 році чотирьох iз десяти жертв перемитництва викори­стовували для фізичної праці, тоді як у 2007 році ця пропорція становила троє осіб iз десяти.
 
Невдоволені у UNODC і результатами боротьби з торговцями людьми у світі. Попри існування у 158 країнах законів, які передбачають кримінальну відповідальність за цей злочин, випадків засудження за торгівлю людьми у світі вкрай мало, зазначають в Управлінні ООН з наркотиків і злочинності. А у 15 відсотків країн узагалі не зафіксовано жодного випадку засудження за цей злочин.
 
У звіті UNODC, який випускають кожні два роки, фігурує й Україна, яка є як країною походження, так і країною призначення для жертв торгівлі людьми. Як зазначається у документі, в той час, коли в більшості країн Східної Європи найпоширенішою є торгівля людьми для сексуальної експлуатації, в Україні дедалі більше невільників використовують для фізичної праці. В Україні частка чоловіків, які стають жертвами торгівлі людьми, різко збільшилася впродовж останніх років та становить близько 50 відсотків.