Контекст Ступки: в Івано-Франківську презентували книгу про театральну епоху

28.12.2016
Контекст Ступки: в Івано-Франківську презентували книгу про театральну епоху

В Івано-Франківську презентували книгу театрального критика Олега Вергеліса «Українська драма. Епізоди».
 
Автор-журналіст розповідає: «Цьогоріч Україна відзначає ювілей Богдана Ступки — 75 років з дня народження геніального українського актора. Минуло 4 роки, як Богдана Сильвестровича немає з нами, але пам’ять про нього не повинна зникати. Біографія Богдана Ступки уже написана, тому виникла ідея зібрати тексти про епоху Ступки, про час театру, у якому ми всі живемо сьогодні й зараз.
 
Я називаю умовно цей період контекстом Ступки, його орбітою. Він відчував різку зміну парадигми в нашій театральній культурі і ніби готував для цього підґрунтя. Він робив, з одного боку, репертуарний, з іншого — проектний театр, запрошував режисерів з інших країн, не боявся експерименту в своєму фойє. Коли є бажання зберегти голос людини, це велике щастя. У моєму архіві лишились деякі неопубліковані діалоги з Богданом Сильвестровичем, нотатки про деякі його образи, зіграні чи незіграні, все це увійшло до книги».
 
Олег Вергеліс вважає, що говорити тільки про постать Богдана Ступки неправильно, адже навколо актора сформувалося своє покоління.
 
Власне, покоління сучасних режисерів відзначається абсолютною відірваністю від колишніх кліше, шаблонів і систем. Ці митці, з одного боку, досить автономні, з іншого — досить інтегровані у процес сучасного театру.
 
Третє тисячоліття дало нам образ театрального режисера, який абсолютно вільний у своїх пошуках, у своїх формулюваннях.
 
Це режисер, який будує світ, будучи внутрішньо вільною людиною. Він хоче створити свій театр тут і зараз.