Футбол, сер: чим англійська прем'єр-ліга принципово відрізняється від української

28.12.2016
Футбол, сер: чим англійська прем'єр-ліга принципово відрізняється від української

З новим наставником — італійцем Антоніо Конте — «Челсі» знову демонструє чемпіонську ходу. (Фото з сайта www.chelseafc.com.)

Коли новий президент української прем’єр-ліги говорить про зміну обличчя організації, перше й, по суті, єдине, що кидається в очі, — проведений за останній рік ребрендинг.
 
Інша справа — англійська прем’єр-ліга, досягнення якої осягаються, як кажуть, у значно більших розмірах.
 
Не так давно АПЛ підписала з двома британськими провайдерами рекордний контракт на продаж телевізійних прав у період 2016—2019 років вартістю більше п’яти мільярдів фунтів.
 
Не дивно, що за останні кілька років на Туманний Альбіон перебралися практично всі найкращі футбольні наставники планети — Жозе Моуріньйо, Антоніо Конте, Юрген Клопп, Хосеп Гвардіола.
 
І тепер саме вони — а не зіркові футболісти клубів — є персонами, котрі афішують кожен новий «топовий» матч ліги.
 
Інша знакова особливість англійського футболу — матчі на різдвяні та новорічні канікули.
 
«Боксінг дей — особливий день, коли ми маємо можливість ощасливити цю закохану в футбол країну, — каже португальський наставник «Манчестер юнайтед» Моуріньйо. — Наші близькі прекрасно знають, що ми живемо футболом і даруємо усім любителям цього спорту особливі відчуття, тоді як в інших країнах ніхто не грає».
 
Експерти вважають, що саме в цей проміжок часу багато в чому визначається доля майбутнього чемпіона.
 
Як правило, хто з фаворитів зазнає мінімальних очкових втрат на футбольний «боксінг дей» (три тури — упродовж восьми днів), той і стає в Англії чемпіоном.
 
До рубікону лондонський «Челсі» підійшов не тільки в статусі лідера, маючи шестиочкову перевагу над найближчим переслідувачем, а й перебуваючи за крок від нового клубного рекорду за протяжністю переможної серії.
 
У матчі проти «Борнмута» підопічні Антоніо Конте встановили цю позначку на новому рівні, здобувши 12-ту поспіль вікторію.
 
«Тепер кожен наш опонент намагатиметься перервати наше досягнення», — заявив італійський очільник «аристократів».
 
Нагадаємо, що Конте, залишивши після Євро-2016 збірну Італії, лише влітку очолив «Челсі», проте й нетривалого часу йому вистачило, аби повернути «синіх» — чемпіонів Англії сезону 2014/2015 років — на чемпіонський шлях.
 
До речі, головний ідеолог останнього чемпіонства «Челсі» — Жозе Моуріньйо — поки не надто успішно намагається по­ставити на переможні рейки інший легендарний клуб АПЛ — «МЮ», який після прощання з Алексом Фергюсоном скотився до рівня середняка британського футболу.
 
Наразі не може зарадити ситуації й зірковий Златан Ібрагімович — «МЮ» від «Челсі» відділяє прірва в 13 очок. Утім ще один новачок манкуніанців — екс-футболіст «Шахтаря» та «Боруссії» з Дортмунда Генріх Мхітарян — вірить, що його команді в поточному сезоні до снаги поборотися за високий титул.
 
Примітно, що й швед, і вірменин відзначилися голами в матчі «МЮ» проти «Сандерленда», нинішньої команди екс-керманича «Юнайтед» Девіда Мойєса, котрого вболівальники манчестерського клубу   за його невдалу роботу з «червоними дияволами»  назвали «помилка номер один».
 
* * *
 
Відзначимо, що, збираючи рекордні фінансові збори за продаж телевізійних прав, англійська прем’єр-ліга змушена паралельно вирішувати й не надто приємну проблему, пов’язану з нещодавно викритими фактами дитячого насилля у місцевому футболі.
 
Після того як кілька колишніх футболістів розповіли про сексуальні домагання, пережиті ними в футбольних школах, британські органи правопорядку взялися активно розслідувати почуті факти.
 
На етапі попереднього розслідування з’ясувалося, що жертвами педофілів стали, як мінімум, 429  юних футболістів. Число підозрюваних у цій справі сягнуло понад сотню. 
 

ТРАНСФЕР

Розірвавши контракт з «Шахтарем», Євген Селезньов працевлаштувався в Туреччині, де оформив трудову угоду зі скромним «Карабюкспор».
 

ТАБЛО

Англійська прем’єр-ліга. 18-й тур. «Уотфорд» — «Крістал Пелас» — 1:1, «Челсі» — «Борнмут» — 3:0 (Педро, 24, 90+3; Азар, 49 (пен.)), «Лестер» — «Евертон» — 0:2, «Манчестер юнайтед» — «Сандерленд» — 3:1 (Блінд, 39; Ібрагімович, 82; Мхітарян, 86 — Боріні, 90+1), «Суонсі» — «Вест Хем» — 1:4, «Арсенал» — «Вест Бромвіч» — 1:0 (Жиру, 87), «Бернлі» — «Мідлсбро» — 1:0, «Халл Сіті» — «Манчестер Сіті» — 0:3 (Туре, 72 — з пенальті (0:1). Іхеаначо, 78 (0:2). Дейвіс, 90+4 — у свої ворота).
Лідери: «Челсі» — 46, «Манчестер Сіті» — 39, «Ліверпуль» — 37 (17 матчів), «Арсенал» — 37, «Тоттенхем» — 33 (17), «Манчестер Юнайтед» — 33.
Бомбардир: Дієго Коста («Челсі») — 13.