«Тітушки» в Києві: за погроми платять по тисячі гривень кожному

27.12.2016
«Тітушки» в Києві: за погроми платять по тисячі гривень кожному

Погроми біля метро «Політехнічний інститут». (Фото з «Фейсбука».)

Поблизу станції метро «Лісова» у Києві в неділю сталася масштабна пожежа складів секонд-хенду. Для її ліквідації було залучено 15 одиниць спецтехніки та 80 рятувальників. На час інциденту навіть були закриті сусідні станції метро «Чернігівська» та «Лісова». Остання також досить сильно постраждала через пожежу, яка наблизилася впритул до метрополітену. Під час гасіння пожежі та розбору згорілих конструкцій рятувальники виявили тіло жінки. 
 
«Слідчим відділом внесено відомості до єдиного реєстру досудових розслідувань за статтею про порушення вимог пожежної безпеки, що спричинило загибель людей», — повідомив начальник Деснянського управління поліції Києва Олександр Косовський. Крім того, зазначив, що після допиту директора у слідчого буде встановлено, на яких підставах ринок функціонував. Зазначена у справі стаття передбачає позбавлення волі від трьох до восьми років. 
 
У свою чергу Світлана Водолага, речниця головного управління Держслужби з надзвичайних ситуацій у Києві, повідомила, що ринок не перевіряли з 2014 року через мораторій на перевірки, тим паче, що господар об’єкта перебуває на спрощеній системі оподаткування.
 
Наразі правоохоронці розглядають різні версії пожежі: від умисного підпалу до порушення правил пожежної безпеки.
 
У столиці останнім часом відбувається вакханалія, пов’язана фактично з ліквідацією малого бізнесу. Зокрема, на початку грудня відбувся погром поблизу станції метро «Політехнічний інститут»; під ранок 15 грудня потрощили тракторами ринок на Оболоні; того дня проїхалися тракторами й по МАФах на вулиці Драйзера у Деснянському районі.

Вранці 23 грудня бульдозерами знесли ринок із МАФів на вулиці Ревуцького, 40 на Харківському масиві. Там варварську вакханалію проводив власник земельної ділянки — ТОВ «Казак».

«Орендар найняв людей та привіз будівельну техніку для встановлення паркану. Натомість підприємці почали зводити барикади. У результаті виник конфлікт, почалася штовханина, у хід пішла цегла та вогнегасники. Також були спроби заблокувати рух», — повідомили у поліції.
 
Генпрокурор Юрій Луценко доручив прокуратурі Києва дати оцінку діям правоохоронців та комунальників під час демонтажу МАФів у Києві. Він написав у «Фейсбуцi», що МАФи можна зносити лише після попередження, а сам демонтаж має забезпечити цілісність майна. 
 
Варто додати, що через пасивність поліції люди самоорганізувалися й увечері 23 грудня затримали близько 40 «тітушок», привезених з інших областей, зокрема з Кременчука. «Помічники», після того як їх добряче «пом’яли» активісти, зізналися, що їм заплатили по 1000 гривень. І найприкріше, що значну частину «тітушок», яких затримали добробатівці, ідентифікували, як... ліцеїстів Кременчуцького військового ліцею (хоча керівництво закладу категорично спростовує це).