Міст у нікуди: будівництво Керченського мосту опинилося на межі провалу

27.12.2016
Будівництво Керчинського мосту, яким так довго марив і вихвалявся російський президент, може зупинитися, так і не з’явившись. Уже другий конкурс iз вибору генерального підрядника на будівництво залізничних підходів до мосту зірвався.

Уся рiч у тому, що заявок на участь у тендері немає, хоча термін подачі пропозицій закінчився ще минулого тижня. З цієї причини здачу об’єкта в окупованому Криму можуть відтермінувати на невизначений час.
 
Аналітики відсутність заявок пов’язують iз низькою максимальною вартістю контракту — 16,9 мільярда рублів.

За словами глави Infoline-Аналітики Михайла Бурмістрова, ця цифра не враховує ризики санкцій для виконавця, а також не передбачає високого прибутку. Фінансові експерти висловили думку, що вартість насправді суттєво занижена.
 
У свою чергу, російське міністер­ство транспорту оприлюднило інформацію, що дату завершення робіт ніхто не змінював і переправу таки добудують до листопада 2019 року.

У відомстві кажуть, що початок фінансування залізничних підводів розпочнуть вже із наступного року.

Якщо конкурс не відбудеться і в першому кварталі 2017 року, то для здачі проекту в термін будуть потрібні «адміністративні рішення», відзначають аналітики.
 
Заступник гендиректора телеканалу ATR Айдер Муждабаєв переконаний: міст — це збиток російському бюджету. Якби його будували при нормальних відносинах Росії і України, у ньому був би сенс. Але, фактично, цей міст впирається у російську військову базу, — переконаний журналіст.

Муждабаєв упевнений: шанси того, що міст буде завершено, зменшуються, насамперед тому, що через економічні санкцій Заходу бюджет Росiї бідніє.
 
До слова, на прес-конференції російський президент заявив, що Керченський міст послужить розвитку не тільки туризму, а й економіцi окупованого Криму, а також буде корисний після нормалізації відносин iз Києвом.
 
Відповідаючи на запитання кримського журналіста, як краще назвати цей міст, Путін заявив, що за ним уже закріпилася назва «Керченський». «Це ж не я придумав. Я придумав його будувати, але ви придумали, як його назвати», — сказав хазяїн Кремля.