«Різдвяне перемир’я» не працює: Донбас продовжують обстрілювати сепаратисти

27.12.2016
Українська сторона Спільного центру з контролю та координації вогню ініціювала 846 спроб припинення вогню під час загострення боїв на Світлодарській дузі в період iз 18 по 22 грудня.

Утім навіть так зване «Різдвяне перемир’я», оголошене опівночі 24 грудня, не працює: ворог продовжує обстріли. 
 
«Ми змушені констатувати, що за запитом української сторони такий режим припинення вогню спрацював лише в 38% від загальної чисельності запитів», — повідомив керівник української сторони СЦКК генерал-майор Анатолій Петренко.
 
За його словами, такі дані засвідчують, якою високою була напруга і «наскільки були налаштованими незаконні збройні формування дотримуватися вимог iз припинення вогню та встановлення режиму тиші».
Адже загалом у дні затятих боїв на Світлодарській дузі відбулося 153 порушення режиму припинення вогню по всій лінії розмежування.

«Було зафіксовано 78 обстрілів iз важкого і забороненого Мінськими угодами озброєння: зафіксовано майже 2400 розривів мін і снарядів», додає генерал-майор Петренко.
 
23 грудня, у переддень оголошення режиму тишу, про який було домовлено в Мінську, відбулася найбільша кількість обстрілів — 54, iз них 34 — із застосуванням заборонених мінометів та артилерії. У той день зафіксовано майже 700 розривів мін і снарядів, у тому числі з реактивних систем залпового вогню «Град» та артилерії калібру 152 і 122 мм.
 
Навіть після запровадження чергового «режиму тиші» опівночі 24 грудня ворожі гармати і танки не замовкли. Упродовж минулої суботи окупанти здійснили 40 обстрілів (у тому числі iз застосуванням мінометів), а в неділю — 32 обстріли (у кожному третьому випадку гатили з артилерії та мінометів).
 
Після того як минулої неділі бойовики так званої «ЛНР» передали українській стороні тіла двох загиблих захисників України поблизу райцентру Щастя на Луганщині, офіційно підтвердженою є загибель поблизу окупованого Дебальцевого впродовж 18-22 грудня дев’яти наших воїнів. Про сімох полеглих героїв «УМ» повідомляла раніше. Невідомою була лише доля ще двох вояків. 
 
Ідеться про бійців 54-ї бригади ЗСУ: 21-річного лейтенанта Микиту Ярового, позивний «Шайтан» і солдата Олександра Байбуса, позивний «Ваха», які загинули ще 18 грудня. Утім, доки їхні тіла бойовики не повернули (в обмін на тіла чотирьох своїх поплічників), цих героїв офіційно не вважали загиблими. Тим більше що рідні та близькі воїнів просили військових і волонтерів не називати полеглими в бою з ворогом, аж доки не відбудеться процедура впізнання і належна експертиза. 
 
Утім гармати поблизу селища Луганське, що на Світлодарській дузі, не змовкають і донині. Минулої неділі п’ятеро захисників України отримали поранення переважно саме по горлівському периметру. 
«Як і до різдвяного перемир’я, на маріупольському напрямку ворог масово застосовує міномети, епізодично — гармати. По наших позиціях випущено близько 40 мін i кілька снарядів», — зазначає речник Міноборони з питань АТО Андрій Лисенко. 
 

ДО РЕЧІ

Бойовики терористичної «ЛНР» лякають мешканців окупованих територій «українськими диверсантами» й оголосили про початок масштабної спецоперації. За версією бойовиків, «диверсійні групи» ЗСУ готують теракти на свята.
 
Як повідомив координатор групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук, зокрема, в районі Алчевськ—Перевальськ російсько-терористичні банди здійснюють активні пошуки «диверсантів iз МВС України», які нібито «готують масштабні теракти в окупованих містах iз мінуванням під’їздів житлових будинків, установ, магазинів, розважальних закладів».
 
Пан Тимчук вважає, що терористи самі поширюють інформацію про так званих «диверсантів», щоб убити кількох мирних мешканців і звинуватити в усьому Київ.