Обізвався старий біб: світовий попит на бобові стимулює аграріїв урізноманітнити сівозміну

27.12.2016
Бобові культури вже стали доволі привабливими у виробництві й продажу саме для середніх і малих агровиробників в Україні. Навіть профільне міністерство серед своїх ключових перспективних завдань намітило збільшити частку нішевих, у тому числі бобових, культур у структурі виробництва.

Як акцентував міністр аграрної політики України Тарас Кутовий, відкриваючи Першу міжнародну конференцію «Бобові культури. Ставка на максимальну ефективність», це напрям, у якому є хороші перспективи для створення доданої вартості. «Багато зроблено, аби Україна мала потужний експортний потенціал, і ми вже в лідерах на цьому ринку. Коли ж ми говоримо про загальну світову потребу в протеїнах, то навіть з обмеженими фінансами українські виробники можуть вийти на суттєві результати», — зазначив Кутовий.
 
Бобові культури також є цікавими для тих, хто хоче диверсифікувати своє виробництво, налагодити експорт, покращити або утримати на пристойному рівні якість своїх ґрунтів. Наприклад, Індія сьогодні стала одним із найбільших імпортерів зернобобових культур з України, але можливості вітчизняного аграрного сектору ще далеко не вичерпані за цим напрямом. Експортний потенціал України в контексті бобових використано тільки на 10 відсотків.
 
Проведення в Києві конференції міжнародного рівня має надати нового поштовху для розвитку цієї галузі. А зустріч фахівців iз вирощування бобових культур стала дієвим майданчиком з обговорення перспектив на світовому та внутрішньому ринку, тенденцій попиту, сучасних технологій вирощування та переробки.