Прем'єр Гройсман нагородив Богдана Волика за порятунок дівчат

20.12.2016
Прем'єр Гройсман нагородив Богдана Волика за порятунок дівчат

Юний черкаський рятувальник Богдан Волик побував в кабінеті Прем'єра.

І школяр Богдан Волик, який не побоявся кинутися у воду і витягти з Дніпра 8-річну дівчинку, і черкаські рятувальники — Сергій Тимчук, Микола Євдокімов та Олександр Запрягайло, який пробивався крізь лід до другої дівчинки, ризикуючи життям, — справжні герої. Мужністю Олександра Запрягайла черкащани розчулені особливо. Адже цей рятувальник зумів підхопити дитину, коли вона вже йшла на дно. Його навіть запросив до Києва Прем'єр Володимир Гройсман і подарував годинник.

Незвичайна прогулянка

«Богдан любить гуляти біля Дніпра й на самоті милуватися природою», — розповідає «Україні молодій» його бабуся Алла Чеховська. 
 
І додає: так було й того разу, коли він побачив, як двоє дівчат збираються прогулятися кригою. Він порадив їм цього не робити. Але дівчатка не по­слухалися, і за мить він побачив та почув, як вони провалилися в ополонку і благали про допомогу.
 
Богдан тут же викликав рятувальників. І поки вони їхали, він самотужки витягнув з ополонки одну з дівчат, котра борсалася у воді ближче до берега. Інша дівчинка була у воді далеченько від суші й з усіх сил трималася руками за край ополонки. Лід там був дуже тонкий, тож Богдан розумів, що допомогти їй зможуть лише професійні рятувальники. 
 
За словами Костянтина Проценка, речника Управління ДСНС у Черкаській області, коли інформація про двох малолітніх дівчат, які провалилися під кригу, надійшла до оперативно-координаційного центру, то на місце події було терміново спрямовано черговий караул другої пожежно-рятувальної частини, водолазів та всю зміну оперативного відділу управління. 
 

 
«Другу дівчинку, яка перебувала у воді за 20 метрів від берега, з крижаної купелі витягли вже рятувальники», — розповідає Костянтин Проценко.
Новина про двох врятованих школярок розійшлася Черкасами швидко.
 
«Щойно на Дніпрі, в районі пляжу «Живчик», врятовано двох дітей. За попередньою інформацією, їм близько 8 років», — написав у «Фейсбуцi» пан Костянтин. Юного рятувальника Богдана Волика він називає сміливцем. 
 
«Героєм, який узяв участь у порятунку малих, був не дорослий чоловiк, а школяр, учень черкаської школи № 21. Справжнiй чоловiчий вчинок! Дякую тобі, Богдане», — не приховує емоцій пан Костянтин. І зазначає, от, дійсно, для врятованих дітей вiн був даний Богом. 

Усі мужні рятувальники 

  «За хвилюваннями щодо стану здоров’я врятованих дівчаток якось випали з поля зору рятувальники, які, кинувшись до холодної води, пробивалися крізь крихкий лід до другої дівчинки», — веде далі Костянтин Проценко.
 
Він каже, що першим у воду кинувся старший пожежник Сергій Тимчук. Проте, пробивши у кризі половину відстані, у рятувальника через холод та судоми почали відмовляти ноги. Помітивши, що він зупинився і став завалюватися на бік, до нього на допомогу кинулися одразу двоє офіцерів — старший помічник начальника оперативної зміни Олександр Запрягайло та його помічник Микола Євдокімов.
 
«Поки Євдокімов, підтримуючи товариша, допомагав Тимчуку повернутися на берег, Олександр Запрягайло продовжив бити власним тілом кригу на шляху до шокованої дівчинки, яка вже ледве трималася побілілими пальцями за краєчок криги», — зазначає Костянтин Проценко.
 
Він говорить, що останні метри до дитини підполковнику довелося долати вже уплав, адже глибина там сягала майже 3 метрів. Діставшись до дівчинки, Олександр зумів підхопити її, коли вона вже йшла на дно, й одягнути на неї рятувальний круг. Витративши на це останні сили, у нього ще вистачило духу крикнути у бік берега:«Витягайте!»
 

 
Тож, наголошує речник Управління ДСНС в Черкаській області, рятувальника разом із виснаженою дитиною, яка втратила свідомість, за заздалегідь прив’язану мотузку витягли на берег. 
 
Обох дівчаток, уточнює він, було передано до рук лікарів «швидкої». З діагнозом «переохолодження» їх госпіталізували до Черкаської обласної дитячої лікарні.  А намоклих учасників рятувальної операції за медичними показниками було знято з чергування. Усі вони відмовилися від госпіталізації і поїхали по домівках. Таке щасливе завершення цієї історії від Святого Миколая, якого в народі недарма називають Миколою-чудотворцем.

Богдан Волик має проблеми з зором

Наразі обоє дівчаток — Марина та Дарина — почуваються добре. І безсумнівно те, що все своє життя вони пам’ятатимуть про зимовий день 2016 року, який став другим днем їхнього народження. Завдяки мужності черкаських рятувальників і сміливого підлітка Богдана Волика, який волею долі проходив неподалік у ту мить, як вони провалилися під лід. 
 
Тепер, коли у двох черкаських родинах радіють від благополучного порятунку їхніх дітей — Марини та Дарини, хочеться сказати про те, що допомога потрібна самому Богдану. Хлопчик потребує операції на оці. Тож «Україна молода» оголошує збір коштів для такої доброї справи.
 
«Ми будемо дуже вдячні всім добрим людям, які нам допоможуть», — говорить бабуся Богдана — Алла Чеховська.
 
Бабуся виховує Богдана з 8 місяців. Так склалося у житті цього хлопчика, що він росте без батьків. Богдан для Алли Василівни — внучатий племінник. Вона стала його опікуном. 
Без ока Богдан залишився у дитсадку, коли його вдарив одноліток. Відтоді він не бачить на ліве око. 
 
«Я коли почула від лікаря, що дитина не бачить, трохи не знепритомніла», — зізнається пані Алла. 
 
І додає, згодом пішло відшарування сіткiвки, тож в Інституті очних хвороб і тканинної терапії ім. В.Філатова онуку зробили косметичну операцію.
 
У 2008 році 6 тисяч гривень на ту операцію, до її пенсії та до пенсії її чоловіка Олексія Васильовича, назбирали колеги, сусіди та друзі.
 
Лікарі, наголошує Алла Василівна, повідомили, що око ніякої функції не виконує. Коли будуть кошти, обіцяли поставити скляне.
 
«Але ж скляне око, так мені пояснили, поки він росте, треба міняти кожні півроку», — зазначає Алла Василівна. Вона каже, Богдан — хлопчик активний, любить плавати, пірнати і якщо око намокне, то може випасти. І тоді дитина буде ходити з діркою в оці.
 
Поки Богдан був меншим, розповідає його бабуся, операцію ще можна було відтягувати. А зараз йому майже 14 років, наголошує вона, тож «прийшов час робити операцію». Та тільки де взяти на це кошти?

Ще кілька років тому вона пробувала просити допомоги в черкаської влади. І в міської, і в обласної. Але у чиновників була одна відповідь, мов­ляв, ви ж одержуєте соціальну допомогу… 

Жінка каже: за кордоном ставлять силіконові очі з лазерною підшивкою. Таке око не відрізниш від справжнього. І його ставлять на 10 років. Але скільки коштує така операція, вона не знає.

Алла Василівна говорить, що Богдан нині не ходить до школи. У нього індивідуальне навчання. Після того як однолітки почали обзивати його «однооким» та «піратом», вона змушена була відгородити його від знущань.
 
«Навіть мене не соромилися, кричали Богдану, «Пірат, а що в тебе з оком?», — пригадує Алла Василівна.
 
У хлопчика є кілька друзів, але він часто любить бувати на самоті. Як було тоді, коли побачив, що під лід провалилися дві дівчинки.
 
Тепер Богдан зізнається, що так злякався за їхнє життя, що забув і про себе. Кинувся у воду, не роздумуючи. Навіть свій мобільний телефон замочив. Тепер він не працює.
 
Кажуть, батьки врятованих дівчат — Марини та Дарини, подякували Богдану за його сміливий вчинок. Обіцяє його відзначити і черкаська міська влада. А ще — самі рятувальники. А черкаська патрульна поліція, котра допомагала швидко доставити дівчаток до лікарні, вже оголосила, що завдяки спонсору придбали для Богдана цінний подарунок.

У «ФБ» організувалися і небайдужі черкащани, вони збираються гуртом придбати для хлопчика мобільний телефон. Замість того, який він замочив, коли рятував дівчинку.
 
«Я горда, що маю такого онука. Мені приємно, що люди, які тепер мене зустрічають на вулиці, дякують, що ми виховали такого чуйного і сміливого хлопчика», — зізнається бабуся Богдана — пані Алла.
Вона хвалиться, що у своєму будинку онук завжди допомагає літньому чоловікові з милицями, і мамі з візочком. А позаторік виніс на берег дівчинку, коли в неї судома ногу звела. Вже цього літа зняв iз 15-метрового дерева чиюсь кішку, котра там нявчала.

Бабуся називає Богдана чуйним, жалісливим хлопчиком, який ніколи не пройде повз того, хто потребує допомоги. Якщо ви можете і бажаєте допомогти маленькому черкаському рятівнику Богдану Волику, то кошти можна перераховувати на картку «Приватбанку» — 5168 7420 2267 2210 (Чеховська Алла Василівна).
 
Алла Василівна говорить, що це та картка, на яку вона одержує державну соціальну допомогу з інвалідності Богдана. І обіцяє відзвітувати за кожну копійку. А «Україна молода» слідкуватиме за долею Богдана Волика й надалі. 
 
Як повідомляля «УМ», кілька днів тому 13-річний Богдан Волик не розгубився і витягнув з Дніпра 8-річну дівчинку, котра тонула, а потім викликав рятувальників, які врятували подружку.