У Запоріжжі перенесли слухання у справі судді з Дніпра, що садив майданiвцiв

16.12.2016
У Ленінському районному суді Запоріжжя під головуванням судді Сніжани Колесник відбулося підготовче судове засідання у справі судді Бабушкінського районного суду Дніпропетровська Миколи Решетника.

Для участі у ньому прибули обвинувачений, потерпілі, за винятком трьох, один з яких служить в армії, а двоє захворіли.
 
Гучна справа стосується резонансних подій 26 січня 2014 року в Дніпропетровську. Саме того дня в Солонянському районі за великого скупчення людей було поховано першу жертву Євромайдану в Києві Сергія Нігояна.

А в обласному центрі відбувалася акція протесту під стінами обласних ради та держадміністрації.

Тодішнє керівництво ОДА від Партії регіонів не придумало кращого засобу спілкування з народом, як оснастити просто у своїх стінах «тітушок» палицями, ланцюгами та іншими підручними засобами i скерувати на беззбройних людей за повного потурання присутніх співробітників міліції.

Оскаженілі молодики стали лупцювати протестувальників не тільки безпосередньо на місці проведення масової акції, а ще й виловлювати по центру міста всіх підряд. Більша частина, певна річ, була випадковими перехожими і до Євромайдану жодного відношення не мала.
 
Однак усіх схоплених «тітушками» справно доставляли до міліції, а звідти — до центрального у місті Бабушкінського районного суду, де терміново викликані на роботу служителі Феміди Микола Бібік та Микола Решетник глибокої ночі без розбору штампували ухвали про обрання запобiжних заходiв людям, які жодним чином не розуміли, що вони такого могли скоїти.

Таких набралося 15 осiб. Для більшості з них судді обрали запобіжний засіб у вигляді утримання під вартою строком на два місяці. Лише деякі відбулися домашнім арештом.
 
При цьому підстави для суворих заходів називалися найабсурдніші. Наприклад, молодому євромайданівцю, тоді ще «свободівцю» Кирилу Дороленку та його побратиму Віталію Роменському інкримінували підготовку терористичного акту — вибуху на Запорізькій атомній електростанції за допомогою ... двох шашок тринітротолуолу.
 
Крига почала поступово скресати тільки після візиту до Дніпра комісара Ради Європи, який спонукав суди, у тім числі й Бабушкінський, пом’якшувати запобіжні засоби.
Утiм Кирило Дороленко, запроторений за ґрати суддею Миколою Решетником, провів ні за що ні про що в СІЗО місяць. Як і Віталій Роменський.
 
Через чотири місяці після виходу на волю Кирило Дороленко навідався до суддів Бібіка та Решетника разом з активістами.

«Сьогодні ми знову з ним побачилися. Тепер у нього в кабінеті, але я був без кайданів та озброєних СБУшників — поруч зі мною стояла громада, з вуст якої виривалося слово «люстрація». Я поставив своєму політичному кілеру кілька запитань і був здивований тим, що він обіймає посаду, незважаючи на те, що вийшов новий закон ВР про відсторонення суддів, які приймали рішення проти патріотів», — дiлився у соцмережах Кирило Дороленко.

Тоді активісти не придумали нічого ліпшого, як закидати суддю Решетника яйцями. А Микола Бібік завбачливо встиг iз приміщення суду втекти.
 
Згодом указом Президента України Миколу Бібіка позбавили звання судді за порушення присяги. Як швидко з’ясувалося, вiн ще ухвалював неправосудні рішення, спрямовані на заволодіння чужим майном.

За його рiшенням мали стягнути з Дніпропетровської міської ради 78 мільйонів гривень на користь офшорної кіпрської компанії «Хагвард Менеджмент Лімітед». 
 
Наразі Миколу Бібіка оголошено в розшук. Проте він особливо й не ховається. Осів у Криму, не соромлячись у соцмережах хизуватися тим, як він усіх «взував» у Дніпрі.
 
Микола Решетник після перемоги Євромайдану теж на деякий час iз Бабушкінського районного суду зник. Усі подумали, що назавжди. Але одного прекрасного для себе дня він вийшов на своє робоче місце і став звично слухати справи.
 
Слухання кримінального провадження стосовно Миколи Решетника розпочалося у Ленінському районному суді Запоріжжя ще в лютому цього року. Однак суддя Сніжана Колесник задовольнила клопотання захисту судді про повернення обвинувального акта прокуратурі у зв’язку з наявними у ньому недоліками.
 
Відновилося провадження у запорізькому суді тільки 12 грудня. Якихось рішень цього разу прийнято не було, а слухання справи відкладено на 13 січня вже року наступного.